Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
rwth-aachen.de!newsfeed.straub-nv.de!eternal-september.org!feeder.eternal-septe
mber.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: masti <g...@t...hell>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bigos
Date: Tue, 17 Feb 2015 14:22:10 +0000 (UTC)
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 35
Message-ID: <mbviqi$rf9$1@dont-email.me>
References: <m9rvfs$nl8$1@speranza.aioe.org>
<54df9967$0$14158$65785112@news.neostrada.pl>
<mbonls$sjk$1@mx1.internetia.pl>
<54e091c6$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
<mbq6qr$c71$2@node2.news.atman.pl>
<54e1b192$0$2180$65785112@news.neostrada.pl>
<uof6wprcxveg.1cs2encj0o2wo$.dlg@40tude.net>
<54e2129c$0$2196$65785112@news.neostrada.pl>
<3a7arfrv5f0f.6jos3urcvytr$.dlg@40tude.net>
<54e21a48$0$2205$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<54e34b4a$0$2182$65785112@news.neostrada.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Tue, 17 Feb 2015 14:22:10 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="0bb276b3a298d7b8e139b769b48206af";
logging-data="28137";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX19koT4gaT0mcXD5x2MoN7YO"
User-Agent: XPN/1.2.6 (Street Spirit ; Linux)
Cancel-Lock: sha1:WXB2oquuziiHDB3QT8W93M0pZnQ=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361576
Ukryj nagłówki
Trybun wrote:
> W dniu 2015-02-16 o 18:07, XL pisze:
>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:27:00 +0100, Trybun napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-02-16 o 17:11, XL pisze:
>>>>>> Glutasól NIE MA smaku. To WZMACNIACZ smaku.
>>>>> Wlewam do garnka trochę wody, wrzucam kostkę "rosołową", woda nabiera
>>>>> smaku słonej, wygotowanej starej skarpety, co sprawiło że ta woda
>>>>> nabrała smaku?
>>>> Sprawdź sklad "kostki rosołowej": glutaminian jest tam dodatkiem, jest tam
>>>> przede wszystkim sól, która konserwuje resztę, tę organiczną, czyli tluszcz
>>>> plus ekstrakty i/lub mielony liofilizat warzywny.
>>> Czyli konkretnie co nadaje ten smak wodzie, poza solą oczywiście?
>> No całe to liofilizowane (ble...) towarzystwo poza solą i glutasolą.
>> Liofilizaty mająspecyficzny smak, także ten zakonserwowany solą tłuch...
>> :-)
>
> Dobrze, zacznę z innej beczki: czy taki glutaminian sodu skoro jest
> ulepszaczem, potęgatorem smaku to nadaje się na przykład jako dodatek
> do ciast, czy innych słodkości?
> Nie chodzi mi o to aby obalać Twoja teorię. Ale kiedyś był w domu duży
> słój z masą którą podarowała nam sąsiadka,pracująca w Amino. Mówiła że
> to przyprawa, właśnie glutaminian sodu, jednak w znacznie większym
> stężeniu, bo jedna łyżka stołowa wystarczyła żeby gorącą wodę w
> 3litrowym garnku mógł ktoś pomylić z esencjonalnym rosołem. Na typowe
> "kostki rosołowe" szło to w Amino rozcieńczone i z innymi dodatkami.
czyli to nie był sam glutaminian bo inaczej wzmocniłby smak wody
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
|