Data: 2015-02-17 18:37:14
Temat: Re: bigos
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 17.02.2015 o 15:08, Trybun pisze:
> W dniu 2015-02-16 o 18:07, XL pisze:
>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:27:00 +0100, Trybun napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-02-16 o 17:11, XL pisze:
>>>>>> Glutasól NIE MA smaku. To WZMACNIACZ smaku.
>>>>> Wlewam do garnka trochę wody, wrzucam kostkę "rosołową", woda nabiera
>>>>> smaku słonej, wygotowanej starej skarpety, co sprawiło że ta woda
>>>>> nabrała smaku?
>>>> Sprawdź sklad "kostki rosołowej": glutaminian jest tam dodatkiem,
>>>> jest tam
>>>> przede wszystkim sól, która konserwuje resztę, tę organiczną, czyli
>>>> tluszcz
>>>> plus ekstrakty i/lub mielony liofilizat warzywny.
>>> Czyli konkretnie co nadaje ten smak wodzie, poza solą oczywiście?
>> No całe to liofilizowane (ble...) towarzystwo poza solą i glutasolą.
>> Liofilizaty mająspecyficzny smak, także ten zakonserwowany solą tłuch...
>> :-)
>
> Dobrze, zacznę z innej beczki: czy taki glutaminian sodu skoro jest
> ulepszaczem, potęgatorem smaku to nadaje się na przykład jako dodatek
> do ciast, czy innych słodkości?
> Nie chodzi mi o to aby obalać Twoja teorię. Ale kiedyś był w domu duży
> słój z masą którą podarowała nam sąsiadka,pracująca w Amino. Mówiła że
> to przyprawa, właśnie glutaminian sodu, jednak w znacznie większym
> stężeniu, bo jedna łyżka stołowa wystarczyła żeby gorącą wodę w
> 3litrowym garnku mógł ktoś pomylić z esencjonalnym rosołem. Na typowe
> "kostki rosołowe" szło to w Amino rozcieńczone i z innymi dodatkami.
Może trochę ściemniła?
Glutaminian chyba jednak nie powinien mieć smaku.
Do ciasta pewnie też możesz go dodać, tak jak dodaje się do wszystkiego,
co sprzedają w hipermarketach :)
Oczywiście ten od sąsiadki mógł być "skażony" rosołem, stąd taki efekt.
Tego "rosołu" nie musiało być dużo.
Bez trudu kupisz chipsy o smaku bekonu lub dowolnego innego, a przecież
wiadomo, ze kartofle bekonu nie zawierają :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|