Data: 2015-02-17 21:10:28
Temat: Re: bigos
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-17 o 19:31, Jarosław Sokołowski pisze:
> Wręcz przeciwnie -- nawet stawiany jest czasem jako wzorzec smaku.
> Piątego. Trochę z nim jak z Plutonem, nad którym długo się spierano,
> czy jest planetą czy nie jest. W końcu go jednak z tego dobowowego
> towarzystwa wypisano z wilczym biletem. Ze smakami odwrotnie. Zawsze
> bezsporne były cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Znana
> jest od dawna mapa języka, obrazująca które jego części na który smak
> są uczulone. Każdy może sprawdzić, że czubkiem języka dobrze da się
> wyczuć smak cukru, ale soli już nie. Trzeba sięgnąć trochę głębiej. A
> kwaśny jeszcze dalej. Pojawiały się hipotezy, że czegoś do pełnego
> obrazu brakuje. Proponowano wyróżnienie smaku "metalicznego". Było
> blisko, ale to jeszcze nie to. Piątym smakiem okazał się być smak "umami"
W podręczniku do przyrody dla klasy piątej podają nawet sześć smaków - 4
tradycyjne, umami i tłusty.
Ewa
|