Data: 2015-02-17 21:54:10
Temat: Re: bigos
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 17 Feb 2015 19:22:28 +0100, Trefniś napisał(a):
> Przyjęło się uważać, że kwas glutaminowy (glutaminian sodu)
Po pierwsze to nie to samo - kwas glutaminowy to tzw glutamina, a
glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego.
Po drugie - bardzo swobodnie traktujesz ten produkt jako "zastępnik soli",
a tymczasem... :
http://dziecisawazne.pl/glutaminian-sodu/
"Glutamina (kwas glutaminowy) jest naturalnie występującym aminokwasem
znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego
naturalne stężenie zwykle nie przekracza 0,1 g/100 g produktu. W 1908 r.
japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy ? wodorostu ?
kwas glutaminowy, który sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale
podkreśla intensywność innych.
E 621 = glutaminian sodu
Glutaminian sodu dziś syntetyzowany jest chemicznie ? szybko rozpowszechnił
się jako przyprawa znana ?istotą smaku?. Obecnie stosuje się go w coraz
większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych.
Dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu.
W ciągu roku produkuje się 400 tysięcy ton glutaminianu sodu, a znajdziemy
go w: kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach,
mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej,
zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie oraz w
produktach, które po rozrobieniu mają intensywny smak i zapach.
Glutaminian sodu nie jest obojętny dla układu nerwowego.
Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian, jest jednym z
najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia przekazywanie impulsów
w centralnym systemie nerwowym. Jednak jego stężenie jest bardzo małe
(poniżej 8-12 ?M). Natomiast glutaminian sodu może powodować wzrost
stężenia neuroprzekaźnika ? wówczas neurony zostają nadmiernie pobudzone. W
zależności od tego, jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej
może doprowadzić do jej śmierci.
Czy glutaminian sodu jest bezpieczny?
Amerykańska Food and Drug Administration, organizacja zajmująca się
badaniem i dopuszczaniem żywności i leków do sprzedaży, uważa, że
glutaminian jest bezpieczny. Wyniki wielu badań wskazują jednak na jego
szkodliwość.
Naukowcy stwierdzili, że może się odkładać i kumulować w organizmie, jego
szkodliwe działanie może być opóźnione, a efekty negatywne mogą być
widoczne dopiero po latach.
badacze z Uniwersytetu w Północnej Karolinie donoszą, że dieta bogata w
E 621 zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości do 3 razy, nawet przy
stosowaniu diety zgodnej z zaleceniami profilaktycznymi otyłości
w Zakładzie Fizjologii na AWF w Warszawie udowodniono, że glutaminian
sodu przyjmowany nawet w małych ilościach powoduje niekorzystny wpływ na
przewodnictwo nerwowo-mięśniowe
badania profesora Jima Stevensona wykazały, że u dzieci przyjmujących z
pożywieniem mieszankę dodatków spożywczych (barwniki stosowane od lat w
produktach dla dzieci, substancje konserwujące np. benzoesan sodu)
zaobserwowano wyraźne zmiany w zachowaniach, w tym nadpobudliwość
badania prowadzone w Japonii i Waszyngtonie wskazują na toksyczność
glutaminianu sodu. Spożycie większej ilości E621 uszkadza siatkówkę i może
doprowadzić do zaburzeń hormonalnych.
Osoby z alergiami powinny całkowicie wyeliminować produkty zawierające
glutaminian sodu: chociaż sam nie uczula, może wywołać atak epileptyczny, a
nawet sparaliżować układ oddechowy.
Nadmierne spożycie E 621 lub nadwrażliwość na niego może być przyczyną tzw.
syndromu chińskiej restauracji: zawrotów głowy, palpitacji serca,
nadmiernej potliwości, niepokoju i podrażnienia śluzówki żołądka."
|