Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: bigos
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <m9rvfs$nl8$1@speranza.aioe.org>
<54df9967$0$14158$65785112@news.neostrada.pl>
<mbonls$sjk$1@mx1.internetia.pl>
<54e091c6$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
<mbq6qr$c71$2@node2.news.atman.pl>
<54e1b192$0$2180$65785112@news.neostrada.pl>
<uof6wprcxveg.1cs2encj0o2wo$.dlg@40tude.net>
<54e2129c$0$2196$65785112@news.neostrada.pl>
<3a7arfrv5f0f.6jos3urcvytr$.dlg@40tude.net>
<54e21a48$0$2205$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<54e34b4a$0$2182$65785112@news.neostrada.pl>
<mbvu8a$98k$1@node2.news.atman.pl> <o...@t...home>
Date: Tue, 17 Feb 2015 21:54:10 +0100
Message-ID: <3t93wzu97jmj$.1alvydhd52frg$.dlg@40tude.net>
Lines: 70
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.245.52
X-Trace: 1424206449 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2188 79.185.245.52:8571
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361637
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 17 Feb 2015 19:22:28 +0100, Trefniś napisał(a):
> Przyjęło się uważać, że kwas glutaminowy (glutaminian sodu)
Po pierwsze to nie to samo - kwas glutaminowy to tzw glutamina, a
glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego.
Po drugie - bardzo swobodnie traktujesz ten produkt jako "zastępnik soli",
a tymczasem... :
http://dziecisawazne.pl/glutaminian-sodu/
"Glutamina (kwas glutaminowy) jest naturalnie występującym aminokwasem
znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego
naturalne stężenie zwykle nie przekracza 0,1 g/100 g produktu. W 1908 r.
japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy ? wodorostu ?
kwas glutaminowy, który sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale
podkreśla intensywność innych.
E 621 = glutaminian sodu
Glutaminian sodu dziś syntetyzowany jest chemicznie ? szybko rozpowszechnił
się jako przyprawa znana ?istotą smaku?. Obecnie stosuje się go w coraz
większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych.
Dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu.
W ciągu roku produkuje się 400 tysięcy ton glutaminianu sodu, a znajdziemy
go w: kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach,
mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej,
zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie oraz w
produktach, które po rozrobieniu mają intensywny smak i zapach.
Glutaminian sodu nie jest obojętny dla układu nerwowego.
Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian, jest jednym z
najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia przekazywanie impulsów
w centralnym systemie nerwowym. Jednak jego stężenie jest bardzo małe
(poniżej 8-12 ?M). Natomiast glutaminian sodu może powodować wzrost
stężenia neuroprzekaźnika ? wówczas neurony zostają nadmiernie pobudzone. W
zależności od tego, jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej
może doprowadzić do jej śmierci.
Czy glutaminian sodu jest bezpieczny?
Amerykańska Food and Drug Administration, organizacja zajmująca się
badaniem i dopuszczaniem żywności i leków do sprzedaży, uważa, że
glutaminian jest bezpieczny. Wyniki wielu badań wskazują jednak na jego
szkodliwość.
Naukowcy stwierdzili, że może się odkładać i kumulować w organizmie, jego
szkodliwe działanie może być opóźnione, a efekty negatywne mogą być
widoczne dopiero po latach.
badacze z Uniwersytetu w Północnej Karolinie donoszą, że dieta bogata w
E 621 zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości do 3 razy, nawet przy
stosowaniu diety zgodnej z zaleceniami profilaktycznymi otyłości
w Zakładzie Fizjologii na AWF w Warszawie udowodniono, że glutaminian
sodu przyjmowany nawet w małych ilościach powoduje niekorzystny wpływ na
przewodnictwo nerwowo-mięśniowe
badania profesora Jima Stevensona wykazały, że u dzieci przyjmujących z
pożywieniem mieszankę dodatków spożywczych (barwniki stosowane od lat w
produktach dla dzieci, substancje konserwujące np. benzoesan sodu)
zaobserwowano wyraźne zmiany w zachowaniach, w tym nadpobudliwość
badania prowadzone w Japonii i Waszyngtonie wskazują na toksyczność
glutaminianu sodu. Spożycie większej ilości E621 uszkadza siatkówkę i może
doprowadzić do zaburzeń hormonalnych.
Osoby z alergiami powinny całkowicie wyeliminować produkty zawierające
glutaminian sodu: chociaż sam nie uczula, może wywołać atak epileptyczny, a
nawet sparaliżować układ oddechowy.
Nadmierne spożycie E 621 lub nadwrażliwość na niego może być przyczyną tzw.
syndromu chińskiej restauracji: zawrotów głowy, palpitacji serca,
nadmiernej potliwości, niepokoju i podrażnienia śluzówki żołądka."
|