Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bigos Re: bigos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: bigos

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: bigos
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <m9rvfs$nl8$1@speranza.aioe.org>
<54df9967$0$14158$65785112@news.neostrada.pl>
<mbonls$sjk$1@mx1.internetia.pl>
<54e091c6$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
<mbq6qr$c71$2@node2.news.atman.pl>
<54e1b192$0$2180$65785112@news.neostrada.pl>
<uof6wprcxveg.1cs2encj0o2wo$.dlg@40tude.net>
<54e2129c$0$2196$65785112@news.neostrada.pl>
<3a7arfrv5f0f.6jos3urcvytr$.dlg@40tude.net>
<54e21a48$0$2205$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<54e34b4a$0$2182$65785112@news.neostrada.pl>
<mbvu8a$98k$1@node2.news.atman.pl> <o...@t...home>
Date: Tue, 17 Feb 2015 21:54:10 +0100
Message-ID: <3t93wzu97jmj$.1alvydhd52frg$.dlg@40tude.net>
Lines: 70
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.245.52
X-Trace: 1424206449 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2188 79.185.245.52:8571
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361637
Ukryj nagłówki

Dnia Tue, 17 Feb 2015 19:22:28 +0100, Trefniś napisał(a):

> Przyjęło się uważać, że kwas glutaminowy (glutaminian sodu)

Po pierwsze to nie to samo - kwas glutaminowy to tzw glutamina, a
glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego.

Po drugie - bardzo swobodnie traktujesz ten produkt jako "zastępnik soli",
a tymczasem... :

http://dziecisawazne.pl/glutaminian-sodu/

"Glutamina (kwas glutaminowy) jest naturalnie występującym aminokwasem
znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego
naturalne stężenie zwykle nie przekracza 0,1 g/100 g produktu. W 1908 r.
japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy ? wodorostu ?
kwas glutaminowy, który sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale
podkreśla intensywność innych.
E 621 = glutaminian sodu

Glutaminian sodu dziś syntetyzowany jest chemicznie ? szybko rozpowszechnił
się jako przyprawa znana ?istotą smaku?. Obecnie stosuje się go w coraz
większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych.
Dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu.

W ciągu roku produkuje się 400 tysięcy ton glutaminianu sodu, a znajdziemy
go w: kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach,
mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej,
zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie oraz w
produktach, które po rozrobieniu mają intensywny smak i zapach.

Glutaminian sodu nie jest obojętny dla układu nerwowego.

Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian, jest jednym z
najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia przekazywanie impulsów
w centralnym systemie nerwowym. Jednak jego stężenie jest bardzo małe
(poniżej 8-12 ?M). Natomiast glutaminian sodu może powodować wzrost
stężenia neuroprzekaźnika ? wówczas neurony zostają nadmiernie pobudzone. W
zależności od tego, jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej
może doprowadzić do jej śmierci.
Czy glutaminian sodu jest bezpieczny?

Amerykańska Food and Drug Administration, organizacja zajmująca się
badaniem i dopuszczaniem żywności i leków do sprzedaży, uważa, że
glutaminian jest bezpieczny. Wyniki wielu badań wskazują jednak na jego
szkodliwość.
Naukowcy stwierdzili, że może się odkładać i kumulować w organizmie, jego
szkodliwe działanie może być opóźnione, a efekty negatywne mogą być
widoczne dopiero po latach.

badacze z Uniwersytetu w Północnej Karolinie donoszą, że dieta bogata w
E 621 zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości do 3 razy, nawet przy
stosowaniu diety zgodnej z zaleceniami profilaktycznymi otyłości
w Zakładzie Fizjologii na AWF w Warszawie udowodniono, że glutaminian
sodu przyjmowany nawet w małych ilościach powoduje niekorzystny wpływ na
przewodnictwo nerwowo-mięśniowe
badania profesora Jima Stevensona wykazały, że u dzieci przyjmujących z
pożywieniem mieszankę dodatków spożywczych (barwniki stosowane od lat w
produktach dla dzieci, substancje konserwujące np. benzoesan sodu)
zaobserwowano wyraźne zmiany w zachowaniach, w tym nadpobudliwość
badania prowadzone w Japonii i Waszyngtonie wskazują na toksyczność
glutaminianu sodu. Spożycie większej ilości E621 uszkadza siatkówkę i może
doprowadzić do zaburzeń hormonalnych.

Osoby z alergiami powinny całkowicie wyeliminować produkty zawierające
glutaminian sodu: chociaż sam nie uczula, może wywołać atak epileptyczny, a
nawet sparaliżować układ oddechowy.
Nadmierne spożycie E 621 lub nadwrażliwość na niego może być przyczyną tzw.
syndromu chińskiej restauracji: zawrotów głowy, palpitacji serca,
nadmiernej potliwości, niepokoju i podrażnienia śluzówki żołądka."

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.02 Trefniś
17.02 XL
17.02 Qrczak
17.02 XL
18.02 Wiesiaczek
18.02 XL
18.02 Dariusz K. Ładziak
18.02 XL
21.02 Trybun
21.02 Trybun
21.02 Trybun
21.02 Trybun
21.02 Trybun
21.02 Trybun
21.02 Pszemol
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem