Data: 2001-07-16 17:46:19
Temat: Re: biszkopt MagdalenyB
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wknpim wrote:
>
> Czy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
> biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
> galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
> wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
>
> Wkn
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka.
Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut.
Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy zoltkami.
Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz
bez miksera.
Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow,
35-45 minut. Sprawdzic
patyczkiem.
Magdalena Bassett
c2001CopyrightMagdalena Bassett. All rights reserved. Wszelkie prawa zastrzezone.
|