Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brrr mikrofalom!!!
Date: Tue, 28 Aug 2001 07:50:44 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 35
Message-ID: <1eyu9a2.nlob4l1i76tvsN%wlos@tele.com.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
<1eyscnu.14k5tcs5do71oN%wlos@tele.com.pl>
<005501c12f1f$84bdafc0$0200a8c0@BeataMoryl>
NNTP-Posting-Host: pq159.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 998977848 11085 217.99.0.159 (28 Aug 2001 05:50:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Aug 2001 05:50:48 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64473
Ukryj nagłówki
Herbatka <b...@d...com.pl> wrote:
> ----- Original Message -----
> From: Wladyslaw Los <w...@t...com.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Monday, August 27, 2001 6:52 AM
> Subject: Re: brrr mikrofalom!!!
>
>
> > Mikrofalowka z kolei to ... (ciach)
> > W koncu mikrofalowka pozwala gotowac bardziej zdrowo, niz przy uzyciu
> > tradycyjnych metod.
> >
> > Wladyslaw
> Zgadzam sie, ale Wladyslawie czy nie przecholowales z ta zdrowotnoscia
> mikrofalowki ? - w koncu watpliwosci dotyczace jej dzialania na ludzki
> organizm nie zostaly ostatecznie rozwiane. Nie pasjonowalam sie tym
> tematem - ale wydaje mi sie, ze watpliowsci te nie byly bezpodstawne.
A jakie to mogloby byc niby dzialanie? W mikrofalowce stosowane sa fale
radiowe o czestotliwosci 896 MHz, zblizonej do tych stosowanych w
telefonach komorkowych GSM (880 i 960 MHz), tyle ze kuchenki maja
znacznie wieksza moc. W przeciwienstwie do telefonu kuchenka jest
jednak dokladnie ekranowana. Najslabiej ekranowane sa szklane drzwiczki
, ale tez na tyle dobrze, ze jezeli ktos nie patrzy z bliska caly czas
na potrawe (fale silnie dzialaja na siatkowke!), to nic sie nie moze
stac.
Fale radiowe z kuchenek mikrofalowych nie wzbudzaja tez zadnej wtornej
promieniotworczosci w gotowanych potrawach.
Natomiast, poniewaz gotowanie trwa krocej, w nizszej temperaturze i bez
wody, to potrawy zachowuja po ugotowaniu wiecej witamin i soli
mineralnych. Nie zachodzi tez reakcja Maillarda i trudno o przypalenie
potraw, wiec nie tworza sie zwiazki rakotworcze.
Wladyslaw
|