Data: 2008-12-08 21:49:17
Temat: Re: brukselka
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 08 Dec 2008 21:41:39 +0100, medea napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>> Pisałam w grupie, że nie obgotowywać, lecz dwie minuty trzymać na sucho (na
>> sitku czy czyms takim) pod przykryciem na parującym garnku.
>
> No właśnie pisałaś, że obgotować.
O żesz, może pisałam, że "się obgotowuje", bo tak jest w przepisach na
mrożonki. Muszę znaleźć ten post, niemożliwe, żebym nie napisała, że JA
blanszuję w parze... Pamiętam, że właśnie pisałam o parowaniu. Może w innym
poście.
> Sama myślałam, żeby na parze to zrobić...
>
>> No własnie, to od tej wody z gotowania. Kiedy parujesz warzywa, nie ma wody
>> wcale, tzn tej kapiącej. I kolor piękny zachowują.
>
> Wiem, bo zwykle warzywa paruję.
Skoro masz urządzenie lub garnek do parowania, to masz wszystko, co
potrzeba. Trzeba tylko pamiętać, żeby szybko schłodzić.
|