Data: 2004-01-20 22:02:37
Temat: Re: cepeliny (was: Re: Czy pyzy można nadziać surowym mielonym? )
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-> "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> wrote:
> > Mysle, ze pojawily sie duzo wczesniej niezeli nazwa "cepeliny", poniewaz
> > cepeliny maja tez litewska nazwe "didzkukuliai" (przez "z" z kropka),
>
> A czy to może coś znaczy? Albo znasz etymologię?
Teraz bede strzelac tak na glupa... ;-)
"didz" moglo powstac od slowa "didziulis" (wszedzie "z" z kropka) czyli
duzy, ale bardziej w odcieniu wielgachny... "kukuliai" tak czasami mowia na
swinie, a raczej na male swinki... wiec w sumie by bylo "wielgachne
swinki"... troche dziwne, wiec wcale nie musi to byc prawda ;-)
> > co
> > moze dac do myslenia, iz mogly byc wczesniej niezeli te latajace
> > "cepeliny"... ;-) Z drugiej strony, az takie super stare tez nie moga
byc,
> > poniewaz ziemniaki zaczeto uprawiac na Litwie gdzies tak mniej wiecej w
XVII
> > wieku...
>
> Widzę, że Litwa zawsze była w awangardzie europejskiej .;-)
;-)
> > W dostepnej mi w tej chwili ksiazce o kuchni litewskiej niestety nie ma
nic
> > na temat "pojawienia sie" cepelinow, jak dania tak i nazwy... Gdy bede w
> > domu, to zajrze do innych ksieg, jak nie zapomne... ;-)
>
> Dziękuję, błybym wdzięczny.
Ok. Postaram sie pamietac i poszukac czegos na ten temat.
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
|