Data: 2004-01-21 14:25:02
Temat: Re: Pyzy się nie udały, ale nic złego się nie stało, na szczęście!
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości news:bulgtd$541
<...>
> A te cepeliny mnie zaintrygowały. Znajdę sobie gdzieś przepis i spróbuję.
<...>
To jest moj domowy przepis a la moj Tata... napewno spotkasz jeszcze
bardziej rozpowszechniony z gotowanymi ziemniakami, ale nam tak smakuje duzo
lepiej... ;-)
Cepeliny
Potrzeba nie wiele składników i trochę cierpliwości :o)
1kg ziemniaków
Kilka łyżek kaszy mannej lub 3-4 ugotowane ziemniaki
sól
Kaszę manną zalać mlekiem i odstawić na jakiś czas.
Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć. Sok z ziemniaków nie wylewać, a odstawić
i poczekać aż osiądzie krochmal, wtedy wódę zlewamy, a krochmal wkładamy do
masy ziemniaczanej. Również dodajemy sól i kaszę manną lub zmielone gotowane
ziemniaki. To tyle na temat ciasta.
Nadzienie rożne. Najbardziej popularne to mięsne, ale mogą być np. grzyby,
ser, wędlina, usmażony boczek.
Teraz formujemy podłużne (wielkości pięści).... hmm... i tu nie wiem jak to
nazwać... coś w rodzaju pyz, nadziewane naszym farszem. Na bieżąco nasze
cepeliny wrzucamy do gotującej się już posolonej wody (UWAGA!!! woda powinna
cały czas się gotować, inaczej cepeliny się rozpadną). Gotujemy ok 30 min.
ostrożnie mieszając co jakiś czas. Sparawdzić, czy już gotowe, najlepiej na
żywca, tzn. wyjmując jeden i próbując.
Sos do tego:
Pokroić słoninkę lub boczek i cebulkę usmażyć, ma być duuużo tłuszczyku
(wiem niezdrowe, ale dobre) do tego dodać duuużo śmietany. Takim sosikiem
polewa się cepeliny mniammm, mniammmm.....
Nadzienia:
1. Mięsne - to zwykle przyprawione mielone, może być z dodatkiem łyżki
śmietany i gotowanego ziemniaka.
2.Serowe:
300 gr. sera białego
1 jajko
1 łyżka śmietany
20 gr. drobno pokrojonej i usmażonej słoninki
20 gr. masła
1/2 łyżeczki mięty
sól
Źródło: Przepis opracowany przez mojego Tate.
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
|