Data: 2004-05-17 20:36:57
Temat: Re: chlodnik
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E1001291979@jplwant003
.jasien.net>
Konrad Brywczyński wrote:
> wiku w news:c8aqb0$mhv$1@mamut.aster.pl napisał(a):
>>
>> ja jutro planuje chlodnik litewski wg. bikonta (z ksiazki maklowicz
>> do bikonta, bikont do maklowicza)
>
> Litewski tym się różni od polskiego, że jest całoroczny, a jako taki
> robiony zasadniczo z buraków, a nie botwiny.
>
Nie wydaje mi się, żeby to była jakaś zasadnicza różnica. Wincenta
Zawadzka w swojej "Kucharce litewskiej" podaje tylo jeden przepis na
chłodnik tego typu, a jest to chłodnik z "botwiny, buraczków lub
szczawiu". Wg. Monatowej chłodnik litewski jest z botwiny. Nadto
chłodnik jest jednak daniem sezonowym także ze względnu na inne jego
składniki, nie tylko buraki, pomijając to, że jest zupą dobrą przede
wszystkim na upały.
Władysław
|