Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!lublin.pl!u
w.edu.pl!not-for-mail
From: "Niuska" <n...@p...top.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto bez jaj - jakie???
Date: Fri, 10 Nov 2000 10:16:36 +0100
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 28
Message-ID: <8ugedu$4dc$1@h1.uw.edu.pl>
References: <3...@n...astercity.net>
NNTP-Posting-Host: gramm3.podatki.top.pl
X-Trace: h1.uw.edu.pl 973847806 4524 195.117.74.163 (10 Nov 2000 09:16:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 10 Nov 2000 09:16:46 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36998
Ukryj nagłówki
Szukam przepisu, w ktorym te dwa skladniki nie
> znajdowalyby sie.
Jest ciasto bez jaj i bez orzechow, bardzo pyszne zreszta:)
Przepis jest na tortownice, ja na roczek synka robilam z podwojnej porcji na
blaszce i wyszlo super
1 szkl. maki
1 szkl. cukru pudru (lub 1 i 1/4 szkl. cukru zwyklego) (zawsze robilam z
pudrem)
1 szkl. kaszki mannej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
ok. 1/2 kostki palmy
jablka (niestety nie wiem jak to wychodzi ilosciowo bo zawsze robie na oko)
Make, cukier, kaszke i proszek wymieszac. Tortownice wysmarowac tluszczem
(niczym nie osypywac!). Sypkie produkty wysypac cienka warstwa na blache.
(pouczano mnie zeby ta pierwsza warstwa nie byla zbyt gruba). Na to zetrzec
jablka na tarce o duzych oczkach. Ponownie posypac sypkimi produktami i
ponownie zetrzec warstwe jablek. Na to wysypac ostatnia warstwe sypka. Na
wierzch polozyc wiorki palmy (zeskrobywac nozem z kostki i takie kawalki
klasc na ciasto) tak aby cala powierzchnia byla przykryta tluszczem. Piec w
temp. 180, ok. 1 godz (podwojna porcje pieklam jakias godzine i 20 min.)
Jablek powinno byc dosc duzo bo w przeciwnym razie ciasto dobrze nie
nasiaknie i wychodzi zbite i twardawe.
Zycze smacznego
Justyna
|