Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.
dfn.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!pd9ee243f.dip0.t-ipconnect.DE!not-for-mail
From: Ewa Dacko <e...@k...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto z jagodami -poradzcie??
Date: Wed, 04 Feb 2004 15:08:10 +0100
Lines: 25
Message-ID: <bvqudt$us49c$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>
References: <5...@m...umu.se>
NNTP-Posting-Host: pd9ee243f.dip0.t-ipconnect.de (217.238.36.63)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 1075903741 32379180 217.238.36.63 ([193986])
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <5...@m...umu.se>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190288
Ukryj nagłówki
Agnieszka Szalewska:
> Odkrylam w zamrazarce (-20C) u siebie duzo wiecej niz sie spodziewalam
> mrozonych jagod z czasu wielkiego sezonu jagodowego i teraz sie
> zastanawiam....jakie ciasto z jagodami mozna bezpiecznie zrobic uzywajac
> jagod mrozonych, bez obawy zakalca? i czy rozmrazac jagody przed uzyciem
> na przyklad na ciasto kruche czy rzucac mrozone? Drozdzowe mam obawy, ze
> jednak nie wyrosnie z tymi mokrymi jagodami...
> jakie doradzacie? Puchatek wyszedlby czy padnie?
Ja bym chyba zrobiła tartę na kruchym spodzie z bezą, bo tarty lubię
nader. Jeśli się spód wcześniej podpiecze, na niego wysypie rozmrożone
jagody i przykryje pianą z białka (jeśli beza będzie słodka, to jagód
słodzić nie trzeba), to nic nie powinno się rozciapać.
Myślę też, że gdyby te jagody wsadzić do pleśniaka zamiast powideł
czy co tam kto zwykle daje, to powinno zadziałać.
Pozdrawiam,
Evva
PS. Choć najchętniej bym te jagody po prostu zjadła "żywcem", ewentualnie
z jogurtem :)
|