Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "segka" <s...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto z jagodami -poradzcie??
Date: Wed, 4 Feb 2004 16:13:56 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <bvr27j$2d9$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bvqudt$us49c$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>
<5...@m...umu.se>
NNTP-Posting-Host: va156.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1075907639 2473 80.50.228.156 (4 Feb 2004 15:13:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Feb 2004 15:13:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190297
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Agnieszka Szalewska" <A...@m...umu.se>
napisal w wiadomosci
news:5.2.0.9.1.20040204151116.04f21c58@molbiol.umu.s
e...
>
> >Agnieszka Szalewska:
> >
> >>Odkrylam w zamrazarce (-20C) u siebie duzo wiecej niz sie spodziewalam
> >>mrozonych jagod z czasu wielkiego sezonu jagodowego i teraz sie
> >>zastanawiam....jakie ciasto z jagodami mozna bezpiecznie zrobic uzywajac
> >>jagod mrozonych, bez obawy zakalca? i czy rozmrazac jagody przed uzyciem
> >>na przyklad na ciasto kruche czy rzucac mrozone? Drozdzowe mam obawy, ze
> >>jednak nie wyrosnie z tymi mokrymi jagodami...
> >>jakie doradzacie? Puchatek wyszedlby czy padnie?
> >
> >Ja bym chyba zrobiła tartę na kruchym spodzie z bezą, bo tarty lubię
> >nader. Jeśli się spód wcześniej podpiecze, na niego wysypie rozmrożone
> >jagody i przykryje pianą z białka (jeśli beza będzie słodka, to jagód
> >słodzić nie trzeba), to nic nie powinno się rozciapać.
>
> czy jagody do takiej tarty po rozmrozniu odcisnac z soku? bo inaczej to
> taka wiecej paciaja bedzie....
>
>
> >Myślę też, że gdyby te jagody wsadzić do pleśniaka zamiast powideł
> >czy co tam kto zwykle daje, to powinno zadziałać.
>
> o, to tez jest pomysl...ale chyba je by trzeba troche cukrem posypac??
>
>
> >Pozdrawiam,
> >
> >Evva
> >
> >PS. Choć najchętniej bym te jagody po prostu zjadła "żywcem", ewentualnie
> >z jogurtem :)
>
> tak juz jadlam: w postaci zupy, w postaci sosu do makaronu na slodko (z
> jagodami i smietana) a jagody wymieszane z kefirowatym filmjolk juz
kolejny
> dzien spozywam....i teraz zapragnelam odmiany, jako ze w zapasie jeszcze
> jakies 5 litrowych pudelek jagod...
>
> dzieki za rady
> Agnieszka
>
>
Skad stukasz ?? Uwielbiam jagody... ;)))
Katarzyna
|