Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto z marchwi Re: ciasto z marchwi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: ciasto z marchwi

« poprzedni post
Data: 2004-06-14 13:57:38
Temat: Re: ciasto z marchwi
Od: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):

> a gdzie sok/skorka od cytryny?? sama Philadelfia nie wyostrzy
> mdlosci/slodkosci ciasta. Najlepsze ciasto marchewkowe (a sporo
> lat temu uznalam, ze musze znalezc gdzies lokalnie NAJLEPSZE
> takie ciacho), jakie jadlam mialo wlasnie swietnie wywazone
> proporcje miedzy slodkoscia a kwaskowatoscia. Tylko WTEDY da sie
> zjesc duzo tego ciasta bez jakichs skutkow ubocznych , typu chec
> natychmiastowego zjedzenia ogorka kiszonego, albo, nie daj
> bogini, sledzia ;))

Ciasto z marchewka 'carrot cake' w USA to jak barszcz w PL - kazdy ma swoj
przepis :-)

Jedno jest pewne: polewa ('icing') jesli jest, powinna byc wsciekle
slodka. Ale polewe robi sie nieczesto, a wiec normalnie to ciasto to
smakuje troche jak taki "rozwodniony" polski piernik. A co do samego
ciasta, to ja akurat lubie z ananasem , rodzynkami, wiorkami kokosowymi i
orzechami.

Przepis ktorego uzywam jest taki:

2 szklanki maki, przesianej
2 szklanki cukru: np. 1 szklanka cukru nierafinowanego, 1/2 szklanki bialego
i 1/2 szklanki cukru brazowego ('brown sugar') Chodzi o to, ze kazdy rodzaj
cukru smakuje inaczej.
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka sody (do piecznia - 'baking soda')
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia ('baking powder')
2 lyzeczki zmielonego cynamonu
1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatlowej
3 cale jaja
1 1/2 szklanki oleju (slonecznikowy jest OK, byle nie rzepakowy czy inny z
ostrym zapachem)
2 szklanki (mocno ubite) drobno startej surowej marchewki (4-5 srednich
marchewek)
2 lyzeczki ekstraktu z vanili
250 g ananasa z puszki w kawalkach (albo pokroic plastry na drobne kawalki)
dobrze odsaczonego
1 szklanka wiorkow kokosowych nieslodzonych (takich do pieczenia)
1/4 szklanki rodzynek
1 szklanka orzechow (wloskie, peacan, etc.) polamanch na drobne kawalki.
Orzechy podzielic na dwie rowne czesci.

W odpowiedniej misce dobrze zmieszac make, cukier (cukry) sol, sode, proszek
do pieczenia, cynamon oraz galke muszkatlowa. Dodac jajka, olej, marchewke
oraz vanilie i wymieszac az bedzie gladkie ciasto. Dodac ananas, wiorki
kokosowe, rodzynki i polowe orzechow, dobrze wymieszac. Forme (uzywam
32x25x6 cm ale moze byc w innym ksztalcie, np. popularne sa okragle
tortownice) wysmarowac tluszczem (uzywam tluszczu roslinnego, np. Crisco) i
obsypac maka. Ciasto nalac do formy. Piec 50-60 minut (albo az patyczek
wlozony w iasto jest suchy) w temperaturze 175C (350F) Po upieczeniu
ciasto wyjac z blachy, ostudzic (najlepiej na podstawce z drutu), obsmarowac
polewa i udekorowac pozostalymi orzechami.

Oto polewa:

200 g serka kremowego (np. typu Philadelphia)
1/4 szklanki masla
cukier waniliowy (albo utarta vanilia z laski albo ekstrakt vaniliowy) do
smaku (1 lyzeczka od herbaty ekstraktu wystarcza...)
szklanka i pol cukru pudru (dodawac powoli i probowac, ale ma byc b.
slodkie!)

Maslo i ser musza byc miekkie (w temperaturze pokojowej.) Wszystko
wymieszac bardzo dokladnie i obsmarowac naokolo (mozna nieragularnie,
uzywajac np. noza) upieczone i schlodzone 'carrot cake', aby
przypominalo "szron."
Maslo mozna pominac a w tym przypadku mozna dodac zoltko utarte z cukrem.
Oczywiscie mozna zrobic tez polewe z kremu albo jak do tortu.

Do pozostalej polewy mozna dodac barwnikow spozywczych (pomaranczowy i
zielony) i uformowac na gorze marchewe w natka :-)

Wariacje "na temat"
1. odjac ananas, worki kokosowe, rodzynki, dodac szczypte mielonego imbiru
oraz 1/2 szklanki kakao (nieslodzonego) albo nieznacznie wiecej czekolady do
pieczenia (w proszku lub stopionej)
2 odjac ananas, wiorki kokosowe, dodac szklanke suszonych czerwonych
borowek: borowki sa nieco kwasnawe, a wiec daja pewien kontrast do slodkiej
polewy.
3. Odjac wszystkie owoce z wyjatkiem orzechow, po upieczeniu przekroic na
pol i dodac warstwe polewy. Gore ciasta posmarowac reszta polewy i brzegi
udekorowac surowymi miekkimi owocami (np. maliny na przmian z czarnymi
jagodami) i polozyc kawalek ananasa w srodku.

Jak ktos woli smak bardziej "piernikowaty" to nalezy dodac wiecej galki
muszkatlowej i troche mielonego imbiru, ale ostroznie... W kazdym przypadku
mozna uzyc maki razowej albo (lepiej IMO) pol na pol razowej i bialej.
Kazdy amerykanski kur domowy ma swoja metode :-)

--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
><5 out of 3 people don't understand statistics><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.06 Anna G.
14.06 Krysia Thompson
14.06 Basiek
14.06 Misielin
15.06 Krysia Thompson
15.06 Krysia Thompson
15.06 Krysia Thompson
15.06 Basiek
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6