Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!newsfeed.news2me.com!sn-xt-sjc-05!sn-xt-sjc-09!sn-post-sjc-01!supernews.com!co
rp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co byscie zjedli w kameralnej knajpie na obrzezach miasta?
Date: Mon, 29 Jan 2007 13:39:44 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <ep7erj$g3s$1@news.onet.pl> <2283696782$20070127170146@ewcia.kloups>
<epfurp$v0$1@news.onet.pl> <7317038276$20070127175805@ewcia.kloups>
<epg0pv$774$1@news.onet.pl> <2355933015$20070127190139@ewcia.kloups>
<epg6bf$nr6$2@news.onet.pl> <1...@c...supernews.com>
<eplckv$gqo$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <eplckv$gqo$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=x-mac-ce; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 74
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:289824
Ukryj nagłówki
Gosia Plitmik wrote:
> A, powiedz, bo ja jedynie cannelloni robiłam z w/w, ale nigdy ich nie
> mroziłam. Robię, gotuję i z naczyniem zamrazam? Nie traci nic na smaku?
> Az mi smaka narobilas;-)
Wydaje mi sie , ze cannelloni i manicotti roznia sie tylko ksztaltem
makaronu (jedne tuby sa gladkie, drugie karbowane) Mozna zamrazac z
naczyniem, potem to naczynie zamrozone wstawiasz do piekarnika i po 30
minutach jest gotowe. Danie moze byc uprzednio upieczone, albo
przygotowane tylko do momentu, gdy jest gotowe do wlozenia do pieca.
Najlepiej, jak te naczynia sa metalowe - takie gotowe owalne blaszki do
zapiekania, tego typu, jak na tym zdjeciu:
http://www.alltimeparty.com/products.htm
>
>> Przepisow w sieci jest mnostwo, w archiwum tez gdzies jest moj przepis
>> na manicotti. Jak pogooglasz manicotti w zdjeciach, to zobaczysz, ze
>> moze to byc atrakcyjne danie. Z kolorowa salata i kawalkami
>> czosnkowego chleba moze to byc pelen obiad.
>
>
> Zaraz poszukam
Generalnie: przygotowujesz nadzienie, np. ser ricotta plus jajko, sol,
pieprz, troche pesto, troche startego parmezanu, wymieszac. Nadziac tym
podgotowane tuby, zalac dobrym czerwonym sosem do spaghetti, posypac
startym parmezanem, zamrozic, albo piec 30-40 minut w 160 C. Zamrozic,
albo podac.
Mozna dodac orzeszki piniowe do nadzienia, lub posypac po wierzchu.
Mozna dodac szpinak zamiast pesto. Albo w ogole zrobic inne nadzienie,
np. podsmazone warzywa polaczone ze startym serem. Najwazniejsze jest
doprawienie do smaku. Sos nie moze byc za mdly, parmezan musi byc ostry,
itd.
Zeby jus tak dalej ciagnac po wlosku, na deser moze byc kawa i biscotti
do maczania w kawie.
Te twarde sucharki pod wplywem kawy czy herbaty zamieniaja sie w niebo w
ustach. Latwo sie przechowuja, dzieci lubia je do mleka czy kakao.
Biscotti robi sie troche inaczej, niz zwykle ciastka, poniewaz piecze
sie je dwa razy.
Biscotti Maddalena
360 gr maki
4 jajka
220 gr cukru
55 gr masla
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki pokrojonych migdalow
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
2 lyzeczki ekstraktu migdalowego
2 lyzeczki ekstraktu anyzowego (do dostania w aptekach)
Rozgrzac piec do 180ĄC.
Stopic maslo, dodac jajka i ekstrakty, wymieszac, dodac cukier,
wymieszac, dodac make, wymieszac, dodac migdaly, wymieszac i uformowac w
dlugi waski, plaski walek po przekatnej na lekko wysmarowanej blasze.
Piec az brzegi zaczna sie zlocic, wyjac, ostudzic 10 minut, pokroic
zebatym nozem po przekatnej w dlugie, waskie plastry o szerokosci 2 cm.
Plastry ulozyc cieta strona na blache (juz drugi raz jej nie smarowac),
piec nastepne 15 minut, odwrocic na druga strone i piec 5 minut.
Ostudzic calkowicie, przechowywac w zakreconych slojach lub w innym
suchym miejscu. Patrzac na ten przepis wydaje sie, ze jest okropnie duzo
tych smakow, ale okazuje sie podczas pieczenia, szczegolnie po
przecieciu i powtornym pieczeniu, ze wiekszosc tych smakow ulatnia sie,
pozostawiajac elegancka intensywnosc. Dodatek anyzu jest konieczny, bez
niego jest to zupelnie inny smak. Ja dostalam anyz w Polsce w aptece.
Jesli juz absolutnie nie da sie dostac anyzu, albo ktos jest uczulony,
wtedy nalezy zastapic go ekstraktem pomaranczowym.
Magdalena Bassett
|