Data: 2007-11-02 08:33:33
Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jaksa" <j...@p...pl> wrote in message
news:fgemkc$n6e$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fgehg2$nsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Kup dowolne grzyby np. boczniaka i zakiś, obgotować, wymieszać z
>> przyprawami, odrobiną cukru i solą (do smaku) i ułożyć w słoiku lub
>> garnku kamiennym blaszkami do góry przekładając cebulą,
>
> I nie zalewać solanką?
> Tylko tak "na sucho"?
>
> Jaksa
Solankę dopiero gdy puszczą zbyt mało soku, o ile nie są mimo obciążenia
nim przykryte.
Oczywiście - grzyby można solić, wtedy są zasolone w takim stopniu, że
bez wymoczenia (jak śledzi) nie nadają się do jedzenia. Ale za to, po
wymoczeniu, można z nimi robić wszystko!!!
Co więcej np. rydz wełnianka - trujący i niezjadliwy z powodu piekącego
smaku po trzech miesiącach przebywania w solance staje sie jadalny!!! Ale
nie polecam...
|