Data: 2007-10-31 16:11:25
Temat: Re: co jecie 1 listopada? Pumpkin Pie
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krysia Thompson wrote:
> nie lubie dyni, oprocz marynowanej, glownie przez jedna osobe
> ;))))
Szkoda, ja robie taki dobry paj...
Ja zwykle robie dwa paje jednoczesnie, jeden o smaku pomaranczowym,
drugi o smaku piernikowym.
Zrobilam w ten weekend, z ladnymi dekoracjami na wzor Jack-o'-lantern.
Podane byly na cieplo, z bita smietana. W 8 osob zjedlismy te paje na
miejscu. Moze sie skusisz?
Pumpkin Pie
Nadzienie o smaku piernikowym
2 szklanki miazszu wydrazonego z upieczonej dyni
1 szklanka smietanki kremowki
2 jajka
0.5 szklanki bialego cukru + 0.5 szklanki brazowego cukru
cynamon, galka muszkatolowa, mielone gozdziki do smaku (lub przyprawa do
piernikow)
Nadzienie o smaku pomaranczowym
2 szklanki miazszu wydrazonego z upieczonej dyni
1 szklanka smietanki kremowki
2 jajka1 szklanka bialego cukru
starta skorka z 1 mandarynki, sok z 1 mandarynki i 1 lyzeczka olejku
pomaranczowego
Kawalki dyni umiescic na blasze, przykryc folia i upiec przez godzine
lub dluzej w goracym piecu, az miazsz bedzie kompletnie miekki. Wydrazyc
i rozciapac widelcem. Dodac pozostale skladniki nadzienia, wymieszac.
Ciasto na jeden paj:
250 ml maki (1 szklanka)
75 gr masla
1 male jajko
1 lyzka octu
1 lyzka wody
Ciasto na dwa paje:
500 ml maki (2 szklanki)
150 gr masla
1 duze jajko
2 lyzki octu
2 lyzki wody
Ciasto robione w malakserze:
w malym naczyniu polaczyc jajko, ocet i wode i dobrze wymieszac
widelcem. Pokroic maslo na kawalki i umiescic w malakserze wraz z
maka. Nacisnac guzik na 3-5 sekund, jednoczesnie wlewajac przez otwor
mieszanke jajeczna. Przelozyc te kruszonke do miski i szybko polaczyc
czubkami palcow w kule, schlodzic. Ciasto bedzie bardzo kluchowate i
kruszace sie. Umiescic miedzy dwoma platami pergaminu i rozwalkowac w
okrag troche wiekszy niz talerz do paja. Zamrozic rozwalkowane ciasto w
pergaminie przez 3-4 minuty, zdjac pergamin (ktory latwo odejdzie od
zamrozonego ciasta, a nie odejdzie od niezamrozonego), umiescic ciasto w
talerzu pajowym, wlac nadzienie i wyrownac lyzka. Piec w bardzo goracym
piecu (200°C) az srodek nadzienia peknie, a noz wstawiony w srodek
wyjdzie czysty. Podawac cieply z bita smietana lub lodami waniliowymi.
Ze skrawkow mozna wyciac liscie, czy inne wzorki, i umiescic na wierzchu
- nie zatona w czasie pieczenia.
Ciasto robione recznie:
Jednym lub dwoma nozami posiekac maslo w mace, rozetrzec widelcem na
platki, skropic mieszanka wody, octu i jajka, i dalej jak wyzej.
Mozna ciasto walkowac bez pergaminu, podsypujac maka, ale poniewaz
kawalki masla w ciescie sa wielkosci grochu, przy walkowaniu ciasto
bardzo sie klei i potrzeba dosc duzej ilosci maki do walkowania, przez
co ciasto jest duzo mniej delikatne. Do ciasta na paje nie dodaje sie cukru.
Magdalena Bassett
|