Data: 2006-03-27 17:51:28
Temat: Re: co mozna zrobic z filetow z ryby?
Od: "Julita Cygan" <j...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> mam pytanie,co moge zrobic dobrego z filetow, mam obecnie z mintaja.
np. moje ulubione ostatnio jedzonko
PANGA Z PIECZARKAMI
1 kg pangi ( lub innej ryby ( filet ))
60 dag pieczarek
40 dag cebuli
400 ml słodkiej śmietany 30%
sól, pieprz, cukier do smaku
masło ( olej do smażenia)
Rybę rozmrozić pokroić w kawałki wielkości pudełka od zapałek, przyprawić
solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na maśle.
Cebulę pokroić w półtalarki, poddusić na maśle, w trakcie duszenia posolić i
dodać łyżeczkę cukru.
Pieczarki po oczyszczeniu pokroić np. w talarki, poddusić na maśle.
Następnie wszystkie składniki układać w naczyniu (w którym będziemy zapiekać
danie) warstwami, np. ryba, cebula, pieczarki, ryba itd. Zalewamy wszystko
kremówką, tak aby przykryć ostatnią warstwę i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy około 20 - 30 minut, w temperaturze 200 stopni.
Ilość poszczególnych składników można regulować wg swoich upodobań.
Bardzo smaczne na ciepło, jeszcze lepsze po dwóch dniach (jak się uchowa),
można też jeść na zimno.
pozdrawiam Julita
|