Data: 2004-01-07 22:02:35
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le mercredi 7 janvier 2004 ŕ 22:49:43, Wladyslaw Los a écrit :
> In article <bthu6b$p2t$1@news.onet.pl>, iKinga <kingaiola(xxx)@op.pl>
> wrote:
>> Witam wszystkich,
>>
>> chodzi mo konkretnie o consomme
> Klarowny, zwykle dość esencjonalny rosół podawany jako zupa. Bywa z
> różnymi dodatkami. Czasami podawany na zimno. Consommé wygląda lepiej
> w menu niż zwykły rosół.
>> i creme fraiche.
> Ja tam się może nie znam, ale Larousse Gastronomique podaje, że to
> świeża kwaśna śmietana.
Francuzi nie znaja kwasnej smietany, znaja tylko *gesta* smietane
ktora jest slodka i jak takowa sie zachowuje (nie scina sie).
Wytumaczyl mi kiedys producent smietany ze ta "gestosc" jest uzyskana
przez obecnosc mikroorganismow ktore powoduja kwasnienie smietany, ale
w sladowej ilosci.
We wszystkich francuskich (przynajmniel wspolczesnych) przepisach
nalezy zastepowac crčme fraîche smietanka
Ewcia
--
Niesz !
|