Data: 2018-08-29 13:49:37
Temat: Re: co z tą jarzębiną
Od: d...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach,wszystkich rodzajów jarzębiny są jadalne
(czy polubisz smak, czy nie -- to inna sprawa), ale jeść należy tylko w pełni
dojrzałe jagody i z umiarem. W przeciwnym razie mogą wystąpić wymioty i biegunka.
Ich owoce są nie tylko smaczne, ale i posiadają właściwości lecznicze: normalizują
ciśnienie krwi i poprawiają trawienie.
Przeciwwskazania
Nie stosować:
-w przypadku niskiego ciśnienia ponieważ obniża ciśnienie, szczególnie używana w
postaci soku z miodem.
-przy podwyższonej kwasowości soku żołądkowego.
-szkodzi przy podwyższonej krzepliwości krwi, skłonności do zakrzepów krwi.
-zrezygnować z jarzębiny przy dnie moczanowej, zapaleniu stawów, kamicy układu
moczowego, chorobie nerek.
-W czasie ciąży warto wykluczyć długotrwałe spożywanie jagód.
Jarzębina zebrana po pierwszych przymrozkach, wykazuje maksymalne właściwości
lecznicze. Ponadto, mróz zmniejsza gorycz. Aby usunąć gorycz, włóż owoce na kilka
minut do gotującej wody. Zebrane owoce w celu wysuszenia rozłóż równomiernie w
chłodnym i przewiewnym miejscu na 5-9 dni.
Ostateczne pozbycie się wilgoci odbywa się w piecu w temperaturze +50C.
Suszone jagody jarzębiny najlepiej zachowują właściwości lecznicze kiedy
przechowywane są w czystych lnianych woreczkach umieszczonych w ciemnym i suchym
miejscu.
Możesz również przygotować w ten sposób:
Wypełnić jedną trzecią słoika wymytymi jagodami, na wierzch posypać cukrem. Niezbyt
grubo. Po sześciu miesiącach gotowa do spożycia.
Możesz zrobić z tego galaretkę, kompot, nalewkę, dżem albo pić jako sok. Działa
wzmacniająco na organizm.
Ja lubię do wieprzowiny i jako jarzębiak
pozdrawiam
|