Data: 2004-08-18 13:12:40
Temat: Re: coś z beszamelem
Od: "Jacek Dyduch" <j...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A czy mógłbyć podać przepis, tak oględnie? Będę bardzo wdzięczna :)
Kilo mięsa smażymy na patelni doprawiamy solą pieprzem, tymiankiem i
mielonym cynamonem. Dodajemy pomidory pellati (ja daję dwie puszki) i
jeszcze dusimy aż płyn ulegnie redukcji.
3 bakłażany kroimy na plasterki i smażymy na patelni. Ja używam trzech
(patelni) na raz, bo plasterków jest dużo. NIe leję tłuszczu na patelnię, bo
bakłażan bardzo go "pije", tylko każdy plasterek smaruję z obu stron olejem.
Można też bakłażana (posmarowanego olejem) upiec na blasze w piekarniku.
Do beszamelu dodaję trochę sera żółtego, 3 żółtka a następnie pianę z 3
białek.
W naczyniu żaroodpornym układam warstwami bakłażany, mięsko i polewam sosem.
Powtarzamy aż do skończenia ingridiencji. Na wierzch żółty ser i posypuję
delikatnie tartą bułką (ładniej się przypieka).
Piec w piekarniku 175 stopni ok. 30-40 min. lub zbrązowienia sera.
Dość pracochłonne, ale warto
pozdrawiam
Jacek
|