Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: e...@p...com (Mariusz Marczak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: crawfish ...
Message-ID: <3...@n...tpnet.pl>
References: <8kuivi$ooc$1@sunflower.man.poznan.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.5/32.451
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 59
Date: Mon, 17 Jul 2000 11:25:23 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.116.26.202
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 963833123 195.116.26.202 (Mon, 17 Jul 2000 13:25:23 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Jul 2000 13:25:23 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31234
Ukryj nagłówki
On Mon, 17 Jul 2000 11:24:57 +0200, "Gandalf" <g...@p...onet.pl>
wrote:
>Swego czasu byl publikowany na grupie przepis na krewetki z ryzem i selerem
>naciowym.
>Autor(ka) opisal(a) te potrawe jako crawfish etouffe (albo jakos tak - nie
>znam francuskiego) - typowa potrawe z Luizjany.
>Krotko mowiac: zgubilem przepis, rzecz byla boska w smaku, moze ktos
>poratuje ? (szukalem w archiwum, ale bez sukcesu)
>
200-01-11 Magdalena Bassett podala ponizszy przepis - cytuje:
Przypomnial mi sie taki przepis, ktory kiedys czesto robilam. Jest to
egzotyczna zakaska, ciekawa w smaku.
Jest to ciasto ptysiowe polaczone z ugotowanymi krewetkami i swieza
kolendra, smazone jak paczki. Podaje sie z sosem do maczania.
125 gr masla
250 ml wody
4 jajka
pol szklanki (objetosciowo) posiekanych ugotowanych krewetek
2 lyzki swiezej kolendry, posiekanej
kilka kropel ostrego oleju, lub 1/4 lyzeczki pieprzu kayenne
Wode z maslem doprowadzic do wrzenia, jednym ruchem wrzucic make i
szybko ucierac drewniana lyzka. Gdy zacznie odchodzic od scianek,
dodac
po jednym jajku, za kazdym razem mieszajac, az nie bedzie kluch. Dodac
krewetki, kolendre i olej, wymieszac. Klasc po pol lyzki masy na
goracy
olej, smazyc po obu stronach, az zlote, odsaczyc na papierze.
Najlepsza
wielkosc jest jak orzech, na jedno lub dwa ugryzienia.
Podawac gorace (trzymac w piecu do podania) z sosem do maczania.
Sos do maczania:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 lyzka cukru
1 lyzka octu, najlepiej ryzowego
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
1/4 szklanki wody
Wymieszac, podac w plaskej miseczce na srodku polmiska, na ktorym
ulozone sa dookola te krewetkowe paczko-ptysie. Polmisek powinien byc
cieply, zeby zakaski zbyt szybko nie stygly. Mozna je podgrzac, gdy
ostygna.
Magdalena
Koniec cytatu.
Smacznego :-9
Mariusz Marczak
Merlin
2B || !2B
http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
(było: http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska")
http://www.elblag.info.pl Internetowy informator Elblag i Okolice
http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo
|