Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czekolada do picia
Date: Thu, 1 Jul 2004 12:00:43 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <cc0udb$nlg$1@inews.gazeta.pl>
References: <cbv07j$8f6$1@news.onet.pl> <cc0rrv$d98$1@inews.gazeta.pl>
<7841689900$20040701133715@ewcia>
NNTP-Posting-Host: dialup-4.155.66.144.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1088683243 24240 172.20.26.237 (1 Jul 2004 12:00:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Jul 2004 12:00:43 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: dialup-4.155.66.144.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206397
Ukryj nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> Jeszcze nie spotkalam sie z cynamonem w laskach...
> natomiast z kawalkami kory cynamononowej, owszem...
Bo cynamon to kora. Ale jak jest bardzo zwarta, gruba i ciasno zwinieta to
przypomina paleczki czy laseczki. Pewnie moje niezreczne tlumaczenie.
Napisalem "laski" bo ja kupuje cynamon na bazarach w Ameryce Srodkowej.
Wyglada on jak platy postrzepionej miekkiej kory, jest niezykle aromatyczny
ale nie nadaje sie do czekolady bo sie w czasie gotowanie rozwala.
> Masz na mysli 1 ziarno wanilii wydlubane z (tym razem) laski ?
> Smiem watpic w potege aromatyczna tego jednzgo ziarenka ;-)
???. Nie wiem co to laska wanilii (straczek..? vanilla bean po ang.) ale
jesli masz na mysli wlasnie straczek to jestes w domu. Same ziarenka sa
raczej malutkie. :-)))
Ale sorry za takie wpadki po polsku bo, poniewaz jestem jedyna w rodzinie
osoba jako-tako gadajaca po polsku, musze trzymac swoje notatki i przepisy
po angielsku albo (czesciej) po hiszpansku, aby rodzina mogla to odczytac
jak mnie szlag, trafi stad kazdy przepis ktory podaje to tlumaczenie na
goraco :-)))
A z ta wanilia to dobrze wybrac dlugi cienki straczek, dobrze jak jest
typu "wanilia meksykanska" - bardziej - i inaczej - aromatyczna niz np. z
Florydy.
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
><5 out of 3 people don't understand statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|