Data: 2004-07-01 12:00:43
Temat: Re: czekolada do picia
Od: "eM eL" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> Jeszcze nie spotkalam sie z cynamonem w laskach...
> natomiast z kawalkami kory cynamononowej, owszem...
Bo cynamon to kora. Ale jak jest bardzo zwarta, gruba i ciasno zwinieta to
przypomina paleczki czy laseczki. Pewnie moje niezreczne tlumaczenie.
Napisalem "laski" bo ja kupuje cynamon na bazarach w Ameryce Srodkowej.
Wyglada on jak platy postrzepionej miekkiej kory, jest niezykle aromatyczny
ale nie nadaje sie do czekolady bo sie w czasie gotowanie rozwala.
> Masz na mysli 1 ziarno wanilii wydlubane z (tym razem) laski ?
> Smiem watpic w potege aromatyczna tego jednzgo ziarenka ;-)
???. Nie wiem co to laska wanilii (straczek..? vanilla bean po ang.) ale
jesli masz na mysli wlasnie straczek to jestes w domu. Same ziarenka sa
raczej malutkie. :-)))
Ale sorry za takie wpadki po polsku bo, poniewaz jestem jedyna w rodzinie
osoba jako-tako gadajaca po polsku, musze trzymac swoje notatki i przepisy
po angielsku albo (czesciej) po hiszpansku, aby rodzina mogla to odczytac
jak mnie szlag, trafi stad kazdy przepis ktory podaje to tlumaczenie na
goraco :-)))
A z ta wanilia to dobrze wybrac dlugi cienki straczek, dobrze jak jest
typu "wanilia meksykanska" - bardziej - i inaczej - aromatyczna niz np. z
Florydy.
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
><5 out of 3 people don't understand statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|