Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Ula Kifer" <n...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czerwony pieprz - gdzie?...
Date: Wed, 1 Nov 2006 22:44:40 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 20
Message-ID: <eib80n$l$1@inews.gazeta.pl>
References: <1...@i...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: nat-mo2.aster.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1162421080 21 172.20.26.234 (1 Nov 2006 22:44:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Nov 2006 22:44:40 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: nat-mo2.aster.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:281915
Ukryj nagłówki
API <m...@g...com> napisał(a):
> Szukam od dluzszego czasu czerwonego pieprzu, nie marynowanego, lecz
> zwyklego - suszonego. Czy ktos widzil go gdzies w pl? Wiem, ze jest w
> torebeczkach z pieprzem kolorowym, ale nie zamierzam bawic sie w
> kopciuszka :]
Nie chcę się czepiać, tylko się upewniam - chodzi o pieprz zwany słuszniej
różowym, a tak naprawdę będącym owocami szinusowymi (http://tnij.org/szinus)?
Takie pomarszczone kuleczki o słodko-pikantym smaku? Jeśli tak, to
przynajmniej w Wawie jest on do dostania - np. Piotr i Paweł (co prawda pod
nazwą "owoce róży"), Alma, Duka, w porywach nawet Leclerc. Sądzę, że jest
szansa też w sklepach internetowych. Nie trzeba buchać z hoteli ;-)
A co do zastosowania... Smak tej przyprawy jest rewelacyjny, dodaje bardzo
ciekawej nuty np. sosom serowym, szpinakowym. Ponoć pasuje też do niektórych
deserów, ale nie próbowałam.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|