Data: 2006-01-23 11:52:09
Temat: Re: czy jest różnica w gotowaniu na płycie gazowej a elektrycznej?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** mufaska, 2006-01-23 12:11:
> Kupiłam elektryczną płytę i zastanawiam się czy jest różnica w gotowaniu na
> takowej w porównaniu z tradycyjną gazową?
Oczywiście, że jest. Na elektrycznej wolniej się nagrzewa, ma większą
bezwładność (jak zmniejszysz "ogień" to zanim płyta ostygnie mija trochę
czasu), osiąga mniejsze (moim zdaniem) temperatury od gazu, w ogóle
sposób w jaki języki ognia łechtają spód garnka/patelni czy co tam masz
jest inny od nagrzewania przez płytę, przez co obróbka cieplna jest inna.
Ostatnio w sobotę miałem nieprzyjemność korzystania z takiej płyty, wolę
gaz. Gotowania na płycie trzeba się nauczyć.
> Słyszałam, że przy gotowaniu npz wykłej zupy trzeba wyłączyć wcześniej
> płytę ponieważ zupa sama "dogotuje się" pod wpływem ciepła.
Chodzi o to, że jak wyłączysz gaz to odcinasz ciepło błyskawicznie. Jak
wyłączysz płytę to ona jeszcze stygnie kilka minut (wystarczy aby
zruinować niektóre dania).
> Czy możecie podać kilka podstawowych wskazówek?
> może niektórym to pytanie wyda się bez sensu ale jestem kompletnie zielona
> w tym temacie gdyż zawsze gotowałam "na gazie"
To na płycie będziesz się wściekać. :)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|