Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!topaz.icpnet.pl!not-for-mail
From: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy ktos juz zaczal "pierniczyc"??? :)
Date: Sat, 15 Nov 2003 13:15:23 +0100
Organization: Czarodziejka
Lines: 40
Message-ID: <8...@c...net>
References: <bp21r0$719$1@news.onet.pl> <1...@c...net>
<bp2biq$627$1@news.onet.pl> <z6uwys4d8la9$.dlg@czarodziejka.net>
<bp54e0$1rg$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: c7-212.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1068898410 14995 62.21.7.212 (15 Nov 2003 12:13:30 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Nov 2003 12:13:30 +0000 (UTC)
X-Face: ;#oXQXnVjqm^A:5A;w'V&LbdH98rO?`v2zSbU_-"q69Q56B<"^YU/9dkn93Qf\vhT$r]zk0
p`u#c%r~,f!HzdiU|Nz5I6/J|q4Mg,G.tKa\i7@d~<JF=9bV:=v5lN9b<H101EJH'1UMqc,TidQD01
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
X-Beer: Czarna Fortuna
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.5.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179390
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 15 Nov 2003 12:58:07 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Małgosia*, w
wiadomości news:<bp54e0$1rg$1@flis.man.torun.pl> zawarł, co następuje:
>> nie, prywatny
>> wychodzą pyszne
>> jak znajdę mogę podać :)
> To możesz znależć i podać?
PIERNICZKI ANKI
1 kg mąki
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kg cukru
1 pudełko miodu
1 kostka margaryny
3 jaja
1/2 butelki kwaśnej śmietany
(to jest stary przepis - ja goździki zastępuję przyprawą gotową do
pierników, a cynamon i tak dodaję, bo lubię dużo. co do miodu - pudełko
miało bodajże 250 gramów kiedyś, w każdym razie ja tyle daję. śmietany
250ml)
Rozpuszczasz w rondelku miód z margaryną i cukrem. Gotujesz na małym ogniu,
aż trochę ściemnieje, zbrązowieje.
Mieszasz mąkę z sodą, przyprawami - dodajesz zawartość rondelka i kręcisz
kopystką, aby trochę przestygło. Na końcu dodajesz jaja i śmietanę i
wyrabiasz ręcznie. Dalej jak w każdym przepisie - rozwałkować, wycinać, piec
w rozgrzanym piekarniku (ale oby im się końcówki nie pozawijały do góry, bo
to nieefektowne jest). Po wyjęciu należy zaobratrzyć się w shotguna, albo
inny odstraszać na braci, którzy twierdzą, że pierniczki prosto z piekarnika
są podstawą przewigilijnej egzystencji...
Proszę bardzo :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|