Data: 2004-01-07 08:42:33
Temat: Re: czy wok tylko do chinszczyzny?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <btg9em$65p$1@nemesis.news.tpi.pl>, Basia <b...@o...pl>
wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:060120042116151264%wlalos@onet.pl...
> > In article <6...@n...onet.pl>,
> > <b...@p...onet.pl> wrote:
> >
> >
> > > >
> > > Ale oprócz głębokiej patelni masz chyba jeszcze taką dosyć płaską? Bo,
> wok
> > > jako
> > > głęboka patelnia sprawdza się znakomicie,
> >
> > przepraszam, ale co wy nazywacie "głęboką patelnią"?
>
>
> jakby to okreslic...mam 2-letnia patelnie tefala, z cala pewnoscia to
> patelnia i z rownie cala pewnoscia jest gleboka, bo o ile patelnia do
> jajecznicy ma bok wysokosci ok. 2 cm, do nalesnikow nawet nie 1 cm, to ta
> moja ma gdzies 8 cm.
8 cm to więcje niż moja brytfanna,a mniej więcej tyle, co pytsze z
moich garnków. Njagłębsz z moich patelni ma trochę mniej niż 7 cm.
wysokości przy 32 cm średnicy, więc ta twoja ma pewnie ok. 40 cm. Do
głowy by mi nie przyszło smażyć w czymś takim w głębokim tłuszczu,
(m.in dlatego, że wciąż zbyt płytka) chyba, że nie miałbym wyboru.
> Dno ma dosc duze, plaskie, moge w niej smazyc kotlety,
> wiec na pewno to nie wok;-) Do tej patelni byla dolaczona stozkowa pokrywa z
> wywietrznikiem na gorze, wiec przypuszczam, ze to patelnia do duszenia
> potraw.
Myślę, że do obsmażania potraw o większej objętości.
Władysław
|