Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Asia" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: daktyle
Date: Mon, 11 Apr 2005 11:57:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <d3dhvp$pou$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d3dgsf$gn8$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: iq82.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1113213754 26398 80.53.120.82 (11 Apr 2005 10:02:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Apr 2005 10:02:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:236825
Ukryj nagłówki
Użytkownik "tucherka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d3dgsf$gn8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witajcie :)
> wiecie może co zrobić z większą ilością suszonych daktyli ??? są
> jakieś przepisy z wykorzystaniem ich ?? czy tylko nadają się do spożycia
> bezpośrednio z paczuszki ??? ;)
>
miałam podobny problem jakies 2 tyg. temu - zalegały mi od pewnego czasu
pokrojone juz daktyle
znalazłam przepis następujący (w archiwum tej grupy) - podawany przez Marię.
6 jajek
12 dag cukru
15 dag orzechow (mialam laskowe)
15 dag daktyli
1 lyzka rumu
1/2 cytryny
Orzechy lekko uprazyc na patelni i zmielic.
Daktyle drobno pokroic, polaczyc z jedna lyzka rumu, sokiem i skorka
otarta z polowy cytryny.
Zoltka z cukrem ubic na krem. Dodac orzechy i daktyle z plynem. Bialka
ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac z masa zoltkowa. Ciasto
przelozyc do wysmarowanej margaryna formy (pieklam w szklanej formie do
tart)
Piec w 180 st. C ok. 40-50 minut.
wyszło bardzo dobre, piankowe i nietypowe :)
Asia
|