Data: 2005-04-11 09:57:56
Temat: Re: daktyle
Od: "Asia" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "tucherka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d3dgsf$gn8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witajcie :)
> wiecie może co zrobić z większą ilością suszonych daktyli ??? są
> jakieś przepisy z wykorzystaniem ich ?? czy tylko nadają się do spożycia
> bezpośrednio z paczuszki ??? ;)
>
miałam podobny problem jakies 2 tyg. temu - zalegały mi od pewnego czasu
pokrojone juz daktyle
znalazłam przepis następujący (w archiwum tej grupy) - podawany przez Marię.
6 jajek
12 dag cukru
15 dag orzechow (mialam laskowe)
15 dag daktyli
1 lyzka rumu
1/2 cytryny
Orzechy lekko uprazyc na patelni i zmielic.
Daktyle drobno pokroic, polaczyc z jedna lyzka rumu, sokiem i skorka
otarta z polowy cytryny.
Zoltka z cukrem ubic na krem. Dodac orzechy i daktyle z plynem. Bialka
ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac z masa zoltkowa. Ciasto
przelozyc do wysmarowanej margaryna formy (pieklam w szklanej formie do
tart)
Piec w 180 st. C ok. 40-50 minut.
wyszło bardzo dobre, piankowe i nietypowe :)
Asia
|