Data: 2002-03-15 15:50:39
Temat: Re: dawnakuchnia-wielkanoc
Od: "Evva" <e...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Onka" <o...@p...com> :
> >No i co to jest pol kwarty? Pol litra?
> >MB
> Kwarta to 1/4. Tak więc pol kwarty to 1/8 litra.
Ale tam jest pół kwarty mąki i pół kwarty śmietany
na trzy funty wisien, więc jeśli by uznać, że ma tego być po
1/8 litra (pół szklanki), to coś mi się wydaje, że wyszłoby coś
w rodzaju konfitury z zasmażką ;)
Polecam http://gps.put.mielec.pl/o_miarach.htm i cytuję stamtąd:
Funt - miara masy, w 1764 r. i według tzw. nowopolskich miar (XIX w.)
odpowiadała 405 gramom.
Kwarta - miara pojemności ciał sypkich i płynów, głównie zbóż, wina
i piwa; stanowiła 1/4 garnca, dzieliła się na 4 kwaterki. Kwarta
staropolska zawierała 0,94 1 (1784 r.).
Pozdrawiam,
Evva
|