Data: 2002-03-16 22:02:43
Temat: Re: dawnakuchnia-wielkanoc
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bozena wrote:
> Jak robisz ten boczek z jablkami?
Boczek kroje w drobne paski wielkosci pol malego palca i lekko podsmazam w
rondelku, gdy wypuszcza tluszcz, dodaje obrane ...
Poczekaj, piec mi piszczy...
Ach, jaki piekny chleb mi wyszedl, az mu zdjecie zrobilam. Studzi sie na
balkonie.
....no wiec dodaje obrane, wydrazone i pokrojone w osemki (lub w 16 w
zaleznosci od wielkosci) kwasne jablka i lekko podsmazam na srednim ogniu,
zeby im brzegi zmiekly. Nastepnie podlewam mala iloscia wody, i dusze pod
przykryciem, az jablka miekkie, ale nie rozlatujace sie (konsystencji luznego
dzemu z duzymi kawalkami jablek) Podaje cieple w malych miseczkach, dobre do
kotletow schabowych z kapusta kiszona lub do pieczonej szynki. Takie obiady to
ja teraz robie raz na rok, w zimie, potem jemy ryz przez tydzien:)))
MB
|