Data: 2005-03-09 07:46:27
Temat: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Od: "A.L." <a...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chesky napisał(a):
> chce troszke zmodernizowac przepis na casteczka z platkow
> owsianych, chyba wszystkim dobrze znanych.
> fatygi oczywiscie nie ma - cukier, lyzki mleka,
> margatyna lub maslo, platki na koniec + aromat
> Sek w tym jednak ze cukier w takich ciasteczkach procz
> platkow stanowi jakies 90% calej masy, co nie dosc ze jest
> ultra slodkie, ale finalnie jemy praktycznie ciasteczka
> owsiano-cukrowe.
> Po ostatnim przesadnym zamuleniu mojego zoladka
> powyzsza slodkoscia, jak rowniez z powodu zmniejsznie
> cukru w moim zyciu od dluzszego czasu,, postanowiilem nieco
> zmienic przepis. Problem jednak w tym, iz cukier w tych
> ciasteczkach pelni rowniez role "utwardzacza", tak wiec
> zmniejszajac ilosc cukru masa robi sie zbyt rzadka by
> ciasteczka po wystygnieciu utrzymac w calosci po wzieciu w dlon.
A próbowałeś zmniejszyć ilość cukru czy teoretyzujesz? Ja robię podobne
ciasteczka, ale nie przesadzam z cukrem i są i tak odpowiedniej
konsystencji. Te moje ciasteczka są z kakao, ale to chyba nie zmienia
ich "lepliwości".
Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale stanowczo nie było w nim 90% cukru.
Jeżeli będzie odpowiednia ilość płatków i czas gotowania będzie
odpowiedni, to pozwolę sobie twierdzić, że wyjdą one _bez_ dodatku cukru.
Jeśli chcesz, odszukam mój przepis i wklepię wkrótce.
--
Pozdrawiam,
Ania
|