Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.glorb.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!novia!newspu
mp.sol.net!posts.news.moreusenet.net!nnrp1-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Date: Wed, 09 Mar 2005 08:03:40 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <b...@4...com>
References: <d0kimr$r27$1@atlantis.news.tpi.pl> <1...@c...supernews.com>
<d0l7oq$97f$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 35
NNTP-Posting-Date: 09 Mar 2005 08:03:39 GMT
NNTP-Posting-Host: b971c680.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=WNFHPb;nZjgk`ocmd3`Z7gc[3Bf`1S5Q`F0iV`L?jh_o>nY\nb3]1jmB5;BFa05^ld:J@fYG
iVfCjF0iV`L?jh_o]RXcOlGkHnl9jBlo2K7]\cXX2B3VkcnWnaQ3D6kGOJEc
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234298
Ukryj nagłówki
On Tue, 08 Mar 2005 23:03:40 +0100, Chesky
<c...@N...net.pl> wrote:
>Magdalena Bassett napisał(a):
>> Nie znam przepisu wedlug ktorego je robisz. W moim przepisie jest duzo
>> (...)
>> gotujesz platki z maslem, cukrem itd? podaj ten przepis, wydaje sie
>> nietypowy...
>> (...)
>
>zaden nietypowy, parenascie lat temu bardzo czesto ubustwiany, zreszta
>do dzis nie raz na grupie pojawia sie przepis.
>Ale do rzeczy, zacznijmy od tego ze porownujesz go do Twojego przepisu
>ciasteczek finalnie pieczonych w piekarniku, stad tez w nim jajko, proszek itp.
>Sa to ciastezcka bez pieczenia wiec odpadaja kombinacje z zoltkami, bialkami.
>Zarys - garnek, z 8-10 lyzek mleka, szklanka cukru, rozstapiamy cukier,
>gdy rozstopiony wrzucamy 1/4 kostki margaryny lub masla,
>lyzek kakao'a jak kto lubi, aromat migdalowy, i na koniec platki owsiane
>co do ilosci to do wycyrklowania samemu tak by "wypelnic" cala mase ale
>by nie bylo za sypkie, najlepiej gorskie (drobno posiekane), dodajemy je stopniowo.
>Niektorzy uprzednio juz zdejmuja z ognia mase, dodaja platkow i ciach na tace
>lyzeczkami, ja skolei lubie stopniowo dodawac platkow by troszke w masie sie
>gotujac zmiekkly.
>Wracajac do sedna,,, miod raczej tez odpada, owszem zastapi cukier pod wzgledem
>slodkosci, ale nie utwardzi ciasteczek jak cukier a o to wlasnie chodzi.
>Piszesz jeszcze o slodzie z kaszy(barley malt) - nie mam pojecia co to jest??
>
>pozdrawiam!
Jak to cukier utwardza? raczej roztopione i potem stezale na nowo
maslo. cukier musialby chyba w dobry karmel sie zamienic...
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|