Data: 2004-06-11 17:46:29
Temat: Re: do znajacych sie na robieniu nalewek-pytanie
Od: "DuzyMis" <d...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bruxa" <b...@n...interia.pl> napisał w wiadomości
news:cacqrj$7tt$1@korweta.task.gda.pl...
ciach
> no to dalam za malo chyba, wlalam 0,25 l siprytusu, i 0,125 wodki i
szklanke
> wody. Dokupie jutro spirytusu i bede sie modlic zebym nie zepsula.
> A w planach mam jeszcze cos na czeresniach (mozna tak?), wisniach i
> malinach- ambitnam jest :-) jak skoncze antybiotyk otwieram orzechowke z
> zeszlego roku
> dzieki za odpowiedz
> ewa
Na czereśniach też jest bardzo dobra robiłem w zeszłym roku teraz dojrzewa
Jak już tak szalejesz :-)) to polecam nalewke na czarnych porzeczkach jest
fantastyczna
Czarne porzeczki 1 kg
Wódka 40% 1 l
Cukier 1 kg słodka
0,75 kg półwytrana
0,30 kg wytrawna
Porzeczki obrać z szypułek i opłukać. Owoce włożyć do naczynia zalać wódką i
odstawić w ciemne miejsce na 6 tygoni. Zlać alkohol do porzeczek dodać
cukier i wymieszać. Pozostawić na 6 tygodni (co 2-3 dni wstrząsać). Syrop
zlać i połączyć z alkoholowym nastawem. Owoce można przepłukać alkoholem i
wodą (1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki wódki). Po 3 tygodniach nalewkę
przefiltrować i odstawić. Po 6 miesiącach przefiltrować ponownie.
Powodzenia
Duży Miś
|