Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!tdsnet-tr
ansit!newspeer.tds.net!sn-xit-02!sn-xit-01!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!
corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dobry sos do gołąbków
Date: Thu, 03 Jun 2004 16:47:48 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <c9ncvi$19r$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 40
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203792
Ukryj nagłówki
Jeannette wrote:
> Teoretycznie wiem jak zrobić gołąbki, ...więc niech choć sos będzie dobry :)
> Prześlijcie kilka sprawdzonych, najlepiej pomidorowych, choć za grzybowe też
> będę wdzięczna.
> Jeannette
Ja osobiscie nie uznaje golabkow z sosem pomidorowym, ale wolnoc Tomku...
Jesli chodzi o niezawodny sposob na golabki, z ktorego otrzymuje sie dobry sos,
to mozna zrobic tak:
1/2 kg zmielonej wolowiny
pol szklanki ryzu (mierzonego przed gotowaniem) ugotowanego
1 jajko
sol, pieprz i majeranek do smaku
Powyzsze zmieszac dokladnie.
1 glowka kapusty
6 umytych suchych grzybow
W kapuscie wyciac srodek glaba spiczastym nozem. Kapuste umiescic w tolebce
plastykowej, zawiazac na supel i gotowac w mikrofali 6 minut, obrocic i jeszcze
3 minuty. Pozostawic do wystygniecia albo bardzo ostroznie przeciac torebke,
uwazajac, zeby sie nie oparzyc para, wyjac kapuste i odlaczyc liscie. Uformowac
golabki.
Na dnie glebokiego zaroodpornego naczynia umiescic pozostale liscie. Ulozyc
golabki pojedyncza warstwa, przetykajac suszonymi grzybami. Zalac woda do 3/4
wysokosci golabka i zakryc. Piec godzine w temperaturze 180°C.
2 lyzki masla
2 lyzki maki
1 lyzka posiekanego koperku
sol, pieprz do smaku
Po godzinie zlac caly sos z golabkow. Zrobic zasmazke. Polaczyc zasmazke na
patelni z sosem z golabkow, dodac koperek, doprawic do smaku. Mozna dodac
troche sosu sojowego lub maggi, jak kto sie chemii nie brzydzi.
Magdalena Bassett
|