Data: 2006-10-27 15:17:04
Temat: Re: dobry sos do spagetti
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Artur" <w...@n...pl> wrote in message
news:eht5cs$s2n$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Bardzo lubię spagetti ale sosy gotowe w słoikach z maretów to porażka.
> Może ktoś zna jakiś dobry domowej roboty
Potrzeba:
koncentrat pomidorowy
słoik papryki marynowanej z olejem lub kolorowej świeżej
2-4 pomidory bez skórki
0,5 kg mięsa mielonego
cebula
czosnek
liść lubczyku lub lubczyk suszony
papryka mielona słodka i ostra
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
łyżka mąki
zioła w/g przyzwyczajeń
smalec lub olej (można zebrać z papryki)
wino Egri Bikaver
gęsta śmietana
Cebulę drobno posiekaną zeszklić na patelni dodać mięso lekko posolić,
poddusić, przełożyć do rondla
Na smalcu lub oleju zrobić wyciąg z papryki mielonej, szybko dodać koncetrat
pomidorowy i dokładnie mieszając podsmażyć - dodać do rondla
Do rondla dodać posiekaną paprykę marynowaną lub świeżą, pomidory pokrojone
na cząstki, razem poddusić doprawić szczyptą świeżo nastruganej gałki
muszkatołowej, pieprzem, roztartą mąką, dodać śmietanę, posiekany liść
lubczyku, czosnek z praski, wino, poddusić mieszając - najlepiej w kapieli
wodnej.
Gęstość i kwasowość ustawiamy wlewajac zalewę z papryki i wino - do smaku.
|