Data: 2001-09-01 07:20:37
Temat: Re: dwa pytania
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Sawicka <m...@a...net.pl> wrote:
> Cukiernik z Paryża, Miko"aj Appert wpad" na taki genialny sposób prawie 200
> lat temu a chodzi po prostu o d"ugotrwa"e ogrzewanie we wrzącej wodzie
> owoców, jarzyn czy mięsa w hermetycznie zamkniętych naczyniach. Appert by"
> tylko cukiernikiem i jego praktyki zosta"y teoretycznie przedstawione w
> pracach Pasteura, stąd częściej się mówi o pasteryzacji niż o apertyzacji :)
> No ale nie teoretyzuję, nie jestem w szkole, mam wakacje...
Apertyzacja to metoda dlugotrwalego przechowywania zywnosci ich
sterylizacje w wyniku dlugiego gotowania i zamkniecie w hermetycznych
naczyniach. Apperta uwaza sie zua de facto wynalazce konserw.
Pasteryzacja polega na krotkotrwalym ogrzaniu powyzej 60, lecz zwykle
ponizej 100 stopni, dzieki czemu zapobiega sie na krotka mete psuciu
nietrwalych produktow, bez wiekszego wplywu na ich inne wlasciwosci.
Wladyslaw
|