Data: 2006-09-08 20:07:32
Temat: Re: dynia przepis
Od: "Agnieszka" <a...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "oranda" <o...@w...pl> napisał w wiadomości
news:edsatm$duu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> DYNIA SMAŻONA
>
> SKŁADNIKI:
> 1 średnia dynia
> 0,25l octu
> 0,25 l wody
> 2 kg cukru
> trochę więcej niż ,05 szklanki wody
> 4 goździki
> smażona lub suszona skórka pomarańczowa
>
> Dynie obrać, pokroić na duży palec w plastry ok. 10 cm długości. Włożyć do
> dużego emaliowanego garnka (nie może być obity), zalać octem i potrzepać
> kilka razy, potem zalać wodą i zostawić na 24 godziny często wstrząsając,
> następnie dobrze odcedzić na durszlaku. Z wody i cukru zrobić syrop,
wrzucać
> odsączoną dynię i smażyć do przeźroczystości.
> Na drugi dzień podsmażyć w mniejszym rondlu i gorącą dawać do słoików (nie
> zagotowywać).
> Może stać nawet 10 lat
>
Witam
co oznacza na duzy palec -tzn grubośc ma miec około 2 cm czy 5 cm
pozdrawiam
Agnieszka
|