Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Date: Wed, 28 Mar 2007 18:43:44 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <eue5tv$5se$1@inews.gazeta.pl>
References: <eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: gl164-25.master.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1175100159 6030 89.151.25.164 (28 Mar 2007 16:42:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Mar 2007 16:42:39 +0000 (UTC)
X-User: ann1977
In-Reply-To: <eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294086
Ukryj nagłówki
bodzio napisał(a):
> Witam, gotowałem 1wszy raz fasolke i czuć było na podniebieniu cos
> gorzkiego, cierpkiego-amator ze mnie, powiedzcie które z tych przypraw
> mogły to spowodować a które wg was były niepotrzebne, tak sie jakos
> stało ze strasznie duzo tego dałem:
> ziele ang, lisc laurowy, pieprz,warzywko, kostka rosołowa, maga, kminek,
> majeranek, sól, przecier pomidorowy
>
> co byscie wyeliminowali a co dodali?
Wywaliłabym: zielsko angielskie, liście laurowe, warzywko, kostkę
rosołową, magę i kminek. Dodałąbym paprykę w proszku.
Ja fasolkę robię tak: moczę przez noc fasolę, następnego dnia gotuję ją
razem z boczkiem (surowy, wędzony),gdy są miękkie boczek wyjmuję, jak
ostygnie kroję i podsmażam, wrzucam znowu do gara z fasolą. Dodaję łyżkę
koncentratu, i z 1 - 1,5 łyzki papryki. Na tłuszczu ze smażenia boczku z
dodatkiem łyżki mąki, jednej małej cebulki i ew. łyżki masła robię
zasmażkę. Wrzucam do gara. Solę, pieprzę, dosypuję łyżkę majeranku
(rozcieram go w rękach nad garem), gotuje jeszcze parę minut i to by
było na tyle.
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|