Data: 2007-03-28 16:43:44
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "@nn" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
bodzio napisał(a):
> Witam, gotowałem 1wszy raz fasolke i czuć było na podniebieniu cos
> gorzkiego, cierpkiego-amator ze mnie, powiedzcie które z tych przypraw
> mogły to spowodować a które wg was były niepotrzebne, tak sie jakos
> stało ze strasznie duzo tego dałem:
> ziele ang, lisc laurowy, pieprz,warzywko, kostka rosołowa, maga, kminek,
> majeranek, sól, przecier pomidorowy
>
> co byscie wyeliminowali a co dodali?
Wywaliłabym: zielsko angielskie, liście laurowe, warzywko, kostkę
rosołową, magę i kminek. Dodałąbym paprykę w proszku.
Ja fasolkę robię tak: moczę przez noc fasolę, następnego dnia gotuję ją
razem z boczkiem (surowy, wędzony),gdy są miękkie boczek wyjmuję, jak
ostygnie kroję i podsmażam, wrzucam znowu do gara z fasolą. Dodaję łyżkę
koncentratu, i z 1 - 1,5 łyzki papryki. Na tłuszczu ze smażenia boczku z
dodatkiem łyżki mąki, jednej małej cebulki i ew. łyżki masła robię
zasmażkę. Wrzucam do gara. Solę, pieprzę, dosypuję łyżkę majeranku
(rozcieram go w rękach nad garem), gotuje jeszcze parę minut i to by
było na tyle.
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|