Data: 2011-02-24 20:22:55
Temat: Re: fasolka z szybkowaru?
Od: czeremcha <c...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 24 Lut, 13:13, malgorzata <m...@p...onet.eu> wrote:
> Generalnie chodzi o to, że wymienione
> zielska mają w sobie jakieś substancje chemiczne, które podczas
> gotowania muszą/powinny wyparować, by jedzenie łatwiej się trawiło.
> Gotowane pod przykryciem kumulują w sobie "coś" (chyba jakieś związki
> siarki), co powoduje, że tak przygotowane zielsko jest mało przyjazne
> dla organizmu.
Gotowanie w szybkowarze nie jest tak do końca gotowaniem pod
przykryciem. Żeby gotować pod przykryciem - gdy garnek przykryty jest
zupełnie - trzeba pilnować niezbyt wysokiej temperatury /inaczej
wykipi ;-)/ W szybkowarze gotuje się w znacznie wyższej temperaturze,
poza tym nie jest to zupełnie szczelne naczynie. Przez zawór
bezpieczeństwa ulatnia się mnóstwo pary - cały dom pachnie
fasolką ;-). Żadnych różnic w znaczeniu "efektów specjalnych" odnośnie
gotowania w szybkowarze czy w garnku - nie zauważyliśmy ;-)
Ania
|