Data: 2008-01-31 16:39:05
Temat: Re: faworki
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
smerf wrote:
> Zamierzam zrobic dzisiaj faworki. Co sadzicie o tym przepisie?
> http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=5&po
zycja=1178
>
> pozdrawiam
Przepis zawiera w sobie proszek do pieczenia, wiec nie sa to klasyczne
faworki, poza tym wygladaja grubo, a powinny byc bardzo cienkie.
Tu przepis na klasyczne faworki, bez proszku, a w archiwum jest jeszcze
kilkanascie innych.
Faworki
420 gr maki
3 lyzki kwasnej smietany
3 zoltka
1 jajko
3 lyzeczki masla
Polaczyc skladniki i wyrobic az jedwabiste, miekkie i gladziutkie.
Rozwalkowac cienko, ciac w pasy i przewijac, albo zrobic roze
faworkowe. Smazyc w glebokim tluszczu, przekladac na reczniki papierowe
do ostygniecia, posypac cukrem pudrem, gdy przestygna.
Magdalena Bassett
|