Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!eu.feeder.erje.net!bcyclone03.am1.xlned.com!bcyclone03.am1.xlned.com!posting2.
xlned.com!fe28.am1.POSTED!not-for-mail
From: Hans Kloß <d...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <md5keh$olj$1@dont-email.me> <md7psq$v7e$1@dont-email.me>
<xsYJw.100024$cb6.35944@fe46.am1> <mdaahg$l73$2@dont-email.me>
In-Reply-To: <mdaahg$l73$2@dont-email.me>
Subject: Re: gdzi kupię gluten w proszku?
Lines: 54
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.1.7601.17609
Message-ID: <t%4Kw.135063$Eb7.116358@fe28.am1>
X-Complaints-To: s...@n...sunnyusenet.com
NNTP-Posting-Date: Thu, 05 Mar 2015 22:44:41 UTC
Organization: Sunny Usenet - Affordable Usenet
Date: Thu, 5 Mar 2015 23:44:42 +0100
X-Received-Bytes: 3010
X-Received-Body-CRC: 3432708096
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363000
Ukryj nagłówki
"Pszemol" <P...@P...com> schrieb im Newsbeitrag
news:mdaahg$l73$2@dont-email.me...
> Hans Kloß <d...@i...pl> wrote:
>> "Pszemol" <P...@P...com> schrieb im Newsbeitrag
>> news:md7psq$v7e$1@dont-email.me...
>>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote:
>>>> http://weekendloafer.com/2011/09/05/pain-au-levain-a
ux-grains-melanges/
>>>> Wygląda wybornie... ciekawe jak mi wyjdzie ;-)
>>>
>>> Skompletowałem już prawie wszystkie składniki przed weekendowym
>>> pieczeniem
>>> z wyjątkiem jednego:
>>>
>>> "30 g gluten du blé"
>>>
>>> Z francuskiego jestem noga, ale Google mi podpowiada że to pszeniczny
>>> gluten...
>>>
>>> Co to za czort? Kto to sprzedaje? I w jakiej formie?
>>>
>>> Czy tego szukać w puszkach na półkach z proteinami owsianymi lub
>>> sojowymi
>>> dla sportowców?
>>>
>>> Czy gdzieś na półce z torebkami z pszeniczną mąką?
>>>
>>> Nikt tego nie widział!
>>> Pytałem nawet panienkę w sklepie to popatrzyła na mnie wystraszona z >
>>> dużymi
>>> oczkami jak bym szukał trucizny jakiejś i nie pomogło tłumaczenie że
>>> przepis na gleb o to woła...
>>> Zaprowadziła mnie jak niegroźnego wariata do miejsca w sklepie gdzie
>>> mieli
>>> całą ścianę wyłożoną od góry do dołu produktami BEZglutenowymi :-)))
>>
>> A tu mają http://www.evergreen.pl/gluten-pszenny-seitan-p-707.
html
>
> To co znalazłeś to jest chyba coś podobnego do sojowego tofu... Dobrze
> zgaduję?
>
> Ja znalazłem w innym lokalnym sklepie gluten "w proszku", a właściwie jest
> to rodzaj mąki pszennej o dużej (75-80% protein) zawartości glutenu.
> Ponieważ już to kupiłem to spróbuję dać 30 gram tej mąki i zobaczymy co
> wyjdzie.
>
> Ale dzięki za odszukanie takiej ciekawej wersji, że tak powiem
> "twarogowej"
> :-) Widzę, że popularny składnik dań w azjatyckiej kuchni, podobnie jak
> tofu.
Jakoś z tofu OMG to nie ma nic wspólnego. Przecież to czysty Pszenny Gluten.
Dokłądnie to, czego szuakłeś czyli - "gluten du blé"
|