Data: 2015-11-25 05:35:55
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:5654dbb0$0$655$65785112@news.neostrada.pl...
>> Z mrożonkami jest taki sam problem. Niby świeże, a termin spożywalności
>> czasami bardzo odległy.
>> Gdzieś tkwi hak.
>
> Hak tkwi pewnie w zmianie struktury. BTW Mrożone brokuły, kalafior gotują
> się do miękkości znacznie szybciej niż świeże. Ale nie wszystkie warzywa
> tak reagują na mrożenie.
Po prostu w czasie zamrażania powiększa się objętość
zamarzających płynów komórkowych i pękają ściany
komórkowe - dlatego między innymi zamrażanie jest
śmiertelne dla wielu żywych organizmów, które mają
dużo wody w sobie :-) Kryształy lodu robią od wewnątrz
harakiri każdej komóre z osobna.
|