Data: 2015-11-25 08:20:22
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-11-25 o 05:35, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:5654dbb0$0$655$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Z mrożonkami jest taki sam problem. Niby świeże, a termin
>>> spożywalności czasami bardzo odległy.
>>> Gdzieś tkwi hak.
>>
>> Hak tkwi pewnie w zmianie struktury. BTW Mrożone brokuły, kalafior
>> gotują się do miękkości znacznie szybciej niż świeże. Ale nie
>> wszystkie warzywa tak reagują na mrożenie.
>
> Po prostu w czasie zamrażania powiększa się objętość
> zamarzających płynów komórkowych i pękają ściany
> komórkowe - dlatego między innymi zamrażanie jest
> śmiertelne dla wielu żywych organizmów, które mają
> dużo wody w sobie :-) Kryształy lodu robią od wewnątrz
> harakiri każdej komóre z osobna.
Dlatego mrożonych warzyw nigdy nie nazwałabym świeżymi. Może i jest to
najlepszy sposób na zachowanie jak największej ilości witamin, ale
jednak to nie to samo.
Ewa
|