Data: 2015-12-01 12:54:38
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2015 o 08:29 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
> news:op.x8oeh4i7mtaby1@tncap.home...
>> W dniu .11.2015 o 21:42 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:wpp3osq0k70o.l7vosa8w48sz$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 25 Nov 2015 08:20:22 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>
>>>>>> Kryształy lodu robią od wewnątrz
>>>>>> harakiri każdej komóre z osobna.
>>>>
>>>> W przemysłowych mrożonkach nie robią.
>>>> Ale tylko dlatego, że się blanszuje warzywa przed.
>>>
>>> A w jaki to sposób blanszowanie pomaga przy mrożeniu
>>> i zapobiega pękaniu komórek? Czy wiesz co to blanszowanie?
>>
>> Pszemol, poczytaj sobie w sieci!
>> Na przykład:
>>
>> https://zakochanewzupach.pl/jak-mrozic-warzywa-na-zi
mowe-zupy/
>
> I gdzie w tym artykule napisano w jaki sposób blanszowanie
> powoduje że nie powstają kryształy lodu w komórkach warzyw?
Przecież pytałeś Ikselki, czy wie CO to jest blanszowanie!
No to podrzuciłem Ci, cobyś też się dowiedział. Nie warto zawracać głowę
Ikselce takimi podstawami.
A dlaczego się blanszuje - przecież jesteś tu znany właśnie jako mędrzec
googla?
Ale co mi tam:
http://lmgtfy.com/?q=dlaczego+blanszujemy+warzywa+pr
zed+mro%C5%BCeniem
Jak sobie poradzić z polskimi literkami, to już chyba się nauczyłeś?
>
>> Czy _wszystkie_ Twoje wątpliwości musi rozwiewać Ikselka?
>
> Jeśli z nią w tym względzie konkurujesz to możesz Ty je rozwiać... :-)
Błąd w założeniach. Znacznie lepsze efekty daje wymiana doświadczeń, niż
konkurowanie.
To zostawiam kolesiom z ego przerośniętym jak prostata
--
Trefniś
|