Data: 2015-12-01 18:15:42
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:d7e1x97xs1i0.8yhj4zyfoe2h$.dlg@40tude.net...
> http://sokinadziendobry.pl//systemfile/karta_kapusta
.png
> //ten ma 30 dni, ale za to w szkle, więc może i żywy, ale nie wybuchnie
Co Ty z tym wybuchaniem? :-)
Moim zdaniem to nie ta fermentacja o której myślisz... :-)
Czy kisisz ogórki w słoikach czy tylko w beczce?
Jeśli w słoikach, to czy pokrywek używasz metalowych?
Czy może masz szklane pokrywki i gumowe uszczelki w "wekach"?
Pytam, bo nie widziałem na kiszonych ogórkach w słoikach
aby metalowe wieczko było kiedyś wypchane gazami...
Fermentacja mlekowa nie produkuje CO2, alkoholowa produkuje.
Faktem jest, że czasem występuje fermentacja mieszana...
|