Data: 2015-12-04 18:27:13
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)
Od: "yapann" <y...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
kompletne uproszcwenie - z punktu widzenia naszych organizmów zniłe ljest
niedobre dla przeodu pokarmowego, a sfermentowane w takie fermentacji -
dobre(zdrowe) bardzo.
W perwneym sensie jest to prosces antagonistyczny: jeden wypiera drugi,
nieprawdaż?
"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:n3lcfm$hii$1@dont-email.me...
> "yapann" <y...@o...pl> wrote in message
> news:n3l5v4$j3s$1@node1.news.atman.pl...
>> ale proces nie musi zabijać - jak kiszenie nie ubija żywości
>> definicja "świeżości" jest tu pewnie inan u różnych z nas - dla mnie na
>> mój użytek żywe to nadal świeże :))).
>>
>> w zasadzie to możńa powiedziedć moze że kiszona to taka hodowla - nie
>> było witaminy C a się pojawiła, itp. sama kapusta nie jest świeża
>> oczywiście ale nie jest też zniszczona w sposób bezwartościowy. Ewolucja
>> widocznie z produktami kiszenia sobie poradziła - w przesiwieństwie do
>> wielu innych procesów.
>
> Musi być inna ta definicja u Ciebie, bo kiszenie jest podobnym
> procesem do gnicia, tylko bakterie ciut inne... Kiszonego ogórka
> żywym ogórkiem bym nie nazwał, cokolwiek to miałoby znaczyć.
|